RSS

ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΙΔΙΩΤΩΝ». 21.7.2011…

22 Ιολ.

Και ο τελευταίος ηλίθιος κατάλαβε ότι τα «χαμόγελα αισιοδοξίας» που «είδαν» όλοι οι δημοσιογράφοι «διάχυτα» στη σύνοδο, δεν έχουν να κάνουν ούτε με τη σωτηρία της Ελλάδας, ούτε με τη σωτηρία της ευροζώνης. Ήταν χαμόγελα επιχειρηματιών που μόλις έκλεισαν μια καλή δουλειά.  Η «εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών», είναι ο σκοπός πίσω από το πανηγύρι των τελευταίων ημερών που στήθηκε γύρω από τη σύνοδο…

Η πίτα μοιράστηκε. Όσοι «εθελοντές», προσέλθετε. Και ποιός έχει τα χρήματα για να «προσέλθει» εκτος από τα μαγαζιά που ζωγραφιζουν τα χαρτάκια που αποκαλούμε χρήμα και στα οποία χρωστάει όλη η ανθρωπότητα, δηλαδή το τραπεζικό καρτέλ;

Μια ιστορική μέρα. Μετά τη «συμμετοχή» των «εθελοντών» , όταν λαμβάνονται αποφάσεις για τη μοίρα των λαών, στα συμβούλια που θα αποφασίζουν, θα συμμετέχουν και ιδιώτες.  «Εθελοντές» φυσικά. Κανέναν δεν αναγκάζουμε να μας κυβερνήσει με το ζόρι.

Όχι ότι οι «εθελοντές» δε συμμετείχαν στις αποφάσεις και πριν. Από σημερα όμως, θα συμμετέχουν επίσημα. Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για το καρτέλ. Σήμερα οι τραπεζίτες έγιναν ισότιμοι των αρχηγών κρατών.  Για «συμφέροντα των αγορών» και «συμφέροντα των πολιτών» και για «διαφύλαξη των αγορών» μίλησε σχεδον ξεκάθαρα ο Τρισέ. […]

πηγή

21.7.2011

Citigroup acquired a 20% equity stake in Akbank

πηγή(pdf)

a’ Υστερολόγιο –  Reuters:

[…]  An ISDA committee has the final say on whether a credit event has occurred, triggering payment of credit default swap contracts.

The committee must be asked by a CDS market participant to consider whether a credit event has occurred, but no request has yet been made. (αν η «χασούρα» είναι εθελοντική, απουσία σχετικού request, τα CDS δεν ενεργοποιούνται… ;;;)

β’ Υστερολόγιο- Δια χειρός Τέκι

[…]
NPV είναι η αξία του κεφαλαίου του ομολόγου + την αξία των τόκων μέχρι τη λήξη του μείον ο μελλοντικός πληθωρισμός, το κόστος ευκαιρίας και διάφορες άλλες υποθέσεις που το IIF απλά κλήρωσε για να δείχνει ωραίο το νούμερο. Αυτό που μας απασχολεί εμάς ως κράτος είναι το πόσα σκατά λεφτά θα πληρώσουμε για ένα ομόλογο μέχρι τη λήξη του. Άρα για ένα ομόλογο αξίας 1000ευρώ που λήγει του χρόνου χθές με επιτόκιο 4% το κράτος πρέπει να πληρώσει 4%*1000+1000=1040 ευρώ. Άρα τι χάνουν οι τραπεζίτες? Ας το κάνουμε ταληράκια με ένα υποθετικό παράδειγμα.

Είμαι η Kserolas Bank και κατέχω ελληνικά ομόλογα αξίας 4000ευρώ και θέλω να τα ανταλλάξω σε ίσες ποσότητες με το νέο πρόγραμμα για τα ελληνικά ομόλογα. Με συμφέρει? Ας πούμε πως τα ομόλογά μου λήγουν τον 5/2013 με το πολύ καλό επιτόκιο 4,6% και είναι αυτά GR0124021552. Μέχρι πριν το τέλος της συνόδου αυτά τα ομόλογα διαπραγματεύονταν στο 62% της ονομαστικής αξίας τους. Αν τα πούλαγα λοιπόν προχθές στην αγορά θα έπαιρνα πίσω 2480ευρώ στην τσέπη την τρίτη το πρωί.

Αν από την άλλη σε ένα παράλληλο σύμπαν η ελλάδα δεν χρεοκοπούσε και πλήρωνε κανονικά τις υποχρεώσεις της τι θα έπαιρνα? 4000 ευρώ ονομαστική αξία + τόκοι 2 ετών άρα 4000*4,6%=184ευρώ το χρόνο. Με λίγα λόγια οι εισπράξεις αυτών των ομολόγων είναι 4000+184+184=4368 ευρώ που θα έχω στις 21/05/2013 αν όλα πάνε καλά κι ο κόσμος δεν έχει τελειώσει. Κρατήστε εδώ πως αυτό είναι ένα θεωρητικό ενδεχόμενο διότι η ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις τις. Άρα ναι μεν το κράτος θα χρωστά στην Kserolas Bank 4368 ευρώ στις 21/05/2013 αλλά είναι απίθανο να έχει να την πληρώσει.

Ας δούμε όμως τι παίρνω με το πρόγραμμα ανταλλαγής. Δίνω λοιπόν 4000 ευρώ ομολόγων και παίρνω:

  1. 1000ευρώ εγγυημένα από την ΕΕ επενδεδυμένα για μια 30ετία με επιτόκιο 4% τα πρώτα 5 χρόνια, 4,5% τα επόμενα 5 χρόνια και 5% για τα υπόλοιπα 20 χρόνια (μεσοσταθμικό επιτόκιο 4,5% για όλη τη διάρκεια).

  2. 1000 ευρώ σε 30ετές εγγυημένο από την ΕΕ ομόλογο μόλις λήξει το ομόλογο που έχεις στα χέρια σου (δηλαδή στις 21/5/2013) με τα ίδια επιτόκια με το παραπάνω

  3. 800 ευρώ εγγυημένα από την ΕΕ επενδεδυμένα για μια 30ετία με επιτόκιο 6% για τα πρώτα 5 χρόνια, 6,5% για τα επόμενα 5 και 6,8% για τα υπόλοιπα 20 (μεσοσταθμικά 6,42%)

  4. 800 ευρώ σε 15ετές ημι-εγγυημένο ομόλογο με σταθερό επιτόκιο 5,9%

Μπερδεμένο? Όχι πραγματικά πολύ. Ας δούμε λοιπόν τι θα έχει στα χέρια της η KserolasBank στις 21/5/2013 με τη νέα μπίζνα (χρησιμοποιώ τα μεσοσταθμικά επιτόκια)

  1. 1000 κεφάλαιο εγγυημένο + (45+45)τόκοι = 1090 ευρώ

  2. 1000κεφάλαιο εγγυημένο + τους τόκους του παλιού ομολόγου δηλαδή 4,6% ήτοι 1092 ευρώ

  3. 800 ευρώ εγγυημένα + (51,4+51,4όκοι = 903 ευρώ

  4. 800 ευρώ ημι-εγγυημένα + (47,2+47,2)τόκοι = 894 ευρώ

Τελικός λογαριασμός 3979 ευρώπουλα στρογγυλά καλογυαλισμένα και εγγυημένα και με πολύ καλό επιτόκιο για μια 30ετία. Ή αλλιώς 91% ή αλλιώς κουρεματάκι περίπου 9% σε σχέση με το παράλληλο εκείνο σύμπαν όπου η ελλάδα δεν θα χρεωκοπούσε.

Άρα η θεωρητική χασούρα ενός ομολογιούχου είναι περίπου 9% επί του κεφαλαίου του +τόκοι ή σαν να δάνειζε τη χώρα άτοκα για 2,5 περίπου έτη. Τι κερδίζει ο ομολογιούχος από την τράμπα? Ξεφορτώνεται με κόστος μόλις 9% ελληνικά ομόλογα που σε καμία περίπτωση δεν αξίζουν την ονομαστική τους αξία. Στην καλύτερη περίπτωση που έβγαινε στην αγορά να τα πουλήσει θα έχανε μεταξύ 30% και 40% . Ταυτόχρονα κερδίζει ένα πολύ καλό επιτόκιο που μεσοσταθμικά κινείται γύρω στο 5,2% το χρόνο για το καινούργιο του εγγυημένο κεφάλαιο. Και φυσικά κερδίζει την εγγύηση της ΕΕ δηλαδή κυρίως της γερμανίας και δευτερευόντως της γαλλίας.

 Βγάλε το λαγό από το καπέλο.

Κάτσε ρε τέκι, ολόκληρη ευρωπαϊκή ένωση πανηγυρίζει για το κούρεμα του 21% και τα απειροαπίθανα δις που θα πληρώσει ο ιδιωτικός τομέας κι εσύ ισχυρίζεσαι πως τους έπιασαν όλους Κώτσους?

Φυσικά και δεν ισχυρίζομαι κάτι τέτοιο. Δεν τους έπιασαν όλους κώτσους, μόνο τους μουζίκους που ονομάζονται κατ’ ευφημισμό πολίτες. Τι λέει το περίφημο σχέδιο? Γιατί διαφημίζουν το 21% (το οποίο ο τρισμέγιστος Βενιζέλος υπονόησε πως τους κοροϊδεύουμε γιατί στην ουσία τους τρώμε περισσότερα) ? Διότι αυτό το νούμερο είναι σέξυ. Και γιατί είναι σέξυ? Διότι όπως είπαμε και πριν το NPV είναι ένα νούμερο που μπορείς να του βάλεις μέσα της παναγιάς τα μάτια για να το κάνεις να φαίνεται ωραίο. Διότι περιέχει μέσα μελλοντικούς πληθωρισμούς που δεν γνωρίζουμε (ούτε αυτοί που το συντάσσουν), εναλλακτικές επενδύσεις που επίσης δεν γνωρίζουμε, αποτιμήσεις που δεν γνωρίζουμε και διάφορες άλλες μελλοντικές προβλέψεις στις οποίες ξέρουμε πόσο ικτρά έχουν αποτύχει οι τραπεζίτες που έβγαλαν αυτό το νούμερο. Αν για παράδειγμα ως μέτρο σύγκρισης πάρουμε την αγοραία αξία των ελληνικών ομολόγων το προηγούμενο τρίμηνο, το συγκεκριμένο σχέδιο ωφελεί τις τράπεζες κατά τουλάχιστον 20%. Αν πάρουμε για παράδειγμα ως μέτρο σύγκρισης τη δεδομένη αδυναμία αποπληρωμής των ομολόγων του ελληνικού κράτους και του κουρέματος που τρώνε τα ομόλογα των χρεοκοπημένων χωρών παραδοσιακά (γύρω στο 50% χοντρικά) τότε το παρόν σχέδιο είναι τουλάχιστον κατά 40% συμφέρον για τους τραπεζίτες.

Άρα όπου ακούτε NPV μπορείτε να φαντάζεστε πως αυτός που έβγαλε αυτό το νούμερο τράβηξε έναν λαγό από το καπέλο του, πόσο μάλλον αν σκεφτείτε πως οι προβλέψεις που έκανε αφορούν 30 χρόνια στο μέλλον. Και εντάξει θα άφηνα μια πιθανότητα να έχουν φέρει από τον τάφο τον νοστράδαμο να κάνει τις προβλέψεις, αλλά είναι αυτός ο δράκος της αποκάλυψης πίσω από την πλάτη μου που διαβάζει τώρα αυτό το κείμενο και μου απαγορεύει να το πω, γιατί αν το κάνω θα πεθάνω με τον ίδιο τυχαίο τρόπο που πεθαίνουν διάφοροι άγγλοι whistleblowers σκανδάλων την τελευταία δεκαετία (κι εκείνος ο τεχνικός της Vodaphone που αυτοκτόνησε για να μην ξεχνάμε πως ανήκουμε κι εμείς στη δύση)

*επεξηγήσεις συμβόλων

NPV=Net Present Value

WTF=What the Fuck

PLW=Praise the Lord for Wikipedia

[…]
Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο 22 Ιουλίου 2011 in Έλλην Λόγος

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s