RSS

Η Aξιοπιστία των ΑΠΕ και ο στόχος …ΔΕΗ.

09 Αυγ.
Η ιστορική απόφαση της Ανγκελα Μέρκελ, στον απόηχο του πυρηνικού ατυχήματος στην Ιαπωνία, να κλείσει όλα τα πυρηνικά εργοστάσια της Γερμανίας έως το 2022, έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από μεγάλη μερίδα συμπατριωτών της. Φαίνεται όμως πως δεν ενθουσιάστηκαν όλοι: ο κολοσός της φαρμακοβιομηχανίας Bayer απειλεί να εγκαταλείψει τη χώρα επικαλούμενος την αύξηση στο κόστος της ενέργειας. 

«Έχει σημασία να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί σε σχέση με άλλες χώρες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μαράιν Ντέκερς. «Διαφορετικά, μια εταιρία που δραστηριοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο όπως η Bayer, θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο μετακίνησης των μονάδων παραγωγής της σε χώρες με χαμηλότερο κόστος ενέργειας
Μιλώντας σε εβδομαδιαίο οικονομικό περιοδικό, ο Ντέκερς πρόσθεσε ότι τα τιμολόγια στη Γερμανία είναι ήδη τα υψηλότερα στην Ευρώπη, γεγονός που καθιστά τη χώρα «μη ελκυστική» επιλογή για τους ομίλους του κλάδου. «Συνολικά, θα δημιουργήσουμε περισσότερες από 2.500 νέες θέσεις εργασίας σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Ρωσία ή η Κίνα», είπε στο συντάκτη του WirtschaftsWoche.
Αναλυτές συμφωνούν ότι το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών, βάσει κυβερνητικής απόφασης που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο, θα πλήξει τις επιχειρήσεις ενέργειας, κάτι που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμολογίων.
Την ίδια ώρα, Γερμανοί διαχειριστές του δικτύου ηλεκτροδότησης προειδοποιούν για τον κίνδυνο διακοπών ακόμη και τον ερχόμενο χειμώνα, αμφισβητώντας την αξιοπιστία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.  πηγή

12:11 – 9/8/2011 ΔΕΗ (ΚΟ) : 5,79 => Κεφαλαιοποίηση πέριξ του 1.343 δις €.

 

Με βάση τα δεδομένα των δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων της 31ης/3/2011, η αξία των πάγιων περιουσιακών στοιχείων της επιχειρησιακής μονάδας των ορυχείων (εκτάσεις και εξοπλισμός ορυχείων, μηχανήματα, έργα υπό κατασκευή κ.λπ.) ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η αξία του εξορυχθέντος και μη αναλωθέντος αποθέματος λιγνίτη την ίδια ημερομηνία ήταν 44 εκατ. ευρώ…πηγή   

Και  δεύτερη επιστολή για την αξία της ΔΕΗ απέστειλε προς τον υπουργό Οικονομικών ο πρόεδρος του Συνδέσμου χρηματιστών  (ΣΜΕΧΑ)  κ.  Α. Μωραϊτάκης…:

[…] Σύμφωνα με τις γενικά αποδεκτές λογιστικές αρχές και τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, η ΔΕΗ ορθά δεν απεικονίζει στις λογιστικές της καταστάσεις τα αποθέματα λιγνίτη που δεν έχουν εξορυχθεί.

Συμφωνούμε απόλυτα με την απάντηση αυτή της ΔΕΗ σε αυτό το σημείο. Μόνο που η απάντηση κάνει δυστυχώς τα γεγονότα χειρότερα για την Διοίκηση της ΔΕΗ. Για ένα κρατικό μονοπώλιο που το κράτος του έχει παραχωρήσει τον δωρεάν λιγνίτη αξίας 55 δις, στη πράξη οφείλει ο κόσμος και ειδικά οι Έλληνες πολίτες που υποφέρουν λόγω της κρίσης και των φόρων να περιμένουν καλύτερα αποτελέσματα.

Να γνωρίζουν τι θα γίνει σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης ή πώλησης του 17% του μετοχικού κεφαλαίου. Ο λιγνίτης επειδή δεν εμφανίζεται στις λογιστικές καταστάσεις, απλά θα παραχωρηθεί;

Δεν είναι στην πράξη ενεργητικό για την ΔΕΗ χωρίς να έχει κόστος; Το περιουσιακό αυτό στοιχείο που ανήκει σε όλους τους Έλληνες δεν θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε επικείμενη μετοχική αλλαγή; Αν μόνο η αξία των παγίων περιουσιακών στοιχείων της Επιχειρησιακής Μονάδας των Ορυχείων (εκτάσεις και εξοπλισμός ορυχείων, μηχανήματα, έργα υπό κατασκευή κτλ) ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με την ανακοίνωση- απάντηση της ΔΕΗ, αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο αξίζει ο λιγνίτης. […]

Εν Τέλει…

«…το κεντρικό θέμα μιας πιθανής ιδιωτικοποίησης θα έπρεπε να είναι ποιος τρόπος παραγωγής, ο ιδιωτικός ή ο δημόσιος, θα είχε αποτέλεσμα την αύξηση ή την απώλεια* της κοινωνικής ευημερίας και όχι την απόκτηση πλήρους ή υπολειμματικής προσόδου…»

 

“Μια κυβέρνηση πρέπει να έχει παντελόνια για να μην πω όρχεις”,
είπε ο Απόστολος Κακλαμάνης, προσθέτοντας
«Οσοι ξεγέλασαν το λαό πήγαν στο Γουδή. 
Αν ξεπουλήσετε βιομηχανίες και κτήματα 
και δημόσια περιουσία στη Θράκη να το σκεφτείτε καλά».

http://tinyurl.com/6ce4qd3

(*)…

eurostatιστικά  :
Σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης, η Ελλάδα είναι η τρίτη φθηνότερη χώρα με μέση τιμή 12,8 μονάδες ανά 100 kwh (κιλοβατώρα). Οι φθηνότερες χώρες της ΕΕ είναι η Γαλλία (11,3 μονάδες ανά 100 kwh) και η Φινλανδία (11,5) και οι τρεις ακριβότερες είναι η Γερμανία (23,2), η Σλοβακία(24,7) και η Ουγγαρία (25,7).
Σε απόλυτες τιμές, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010 ήταν 12,11 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες. Η τιμή αυτή είναι η πέμπτη χαμηλότερη στην ΕΕ. Φθηνότερες χώρες είναι η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Λετονία και η Ρουμανία, με τιμές που ξεκινούν από 8,3ευρώ ανά 100 kwh ενώ η ακριβότερη χώρα είναι η Δανία με 27,08 ευρώ ανά 100 kwh.
– Σε ό,τι αφορά τις μεταβολές τιμών,
  • από το δεύτερο εξάμηνο του 2009 ως το αντίστοιχο διάστημα του 2010, οι μεγαλύτερες αυξήσεις έγιναν στη Λιθουανία (31%), στην Κύπρο (23%) και στην Ελλάδα (17%).
  • Στο ίδιο διάστημα σε άλλες χώρες (Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Ιταλία και Τσεχία) έγιναν μειώσεις έως 8%.
  • Η μέση αύξηση της τιμής στην ΕΕ ήταν 5,1%.
Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο 9 Αυγούστου 2011 in Έλλην Λόγος

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s