RSS

Η ΠΛΗΡΟΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΥΡΕΙΟΥ

09 Μαρ.
NAFTEMPORIKI.GR  Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012 08:01

Στο 85,8% ανήλθε η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI), σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

Εάν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs), κάτι το οποίο θα αποφασιστεί στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 15.00 ώρα Ελλάδας, το ποσοστό συμμετοχής θα ανέλθει σε 95,7%.

Συγκεκριμένα, οι προσφορές για τα ομόλογα ελληνικού δικαίου το ύψος των οποίων είναι περίπου 177 δισ. ευρώ έφτασαν τα 152 δισ. ευρώ. Από τους κατόχους των ομολόγων αυτών, το 95% περίπου αποδέχθηκε την ενεργοποίηση των CACs για τη συγκεκριμένη κατηγορία ομολόγων.

Το «κούρεμα» αποδέχτηκαν και κάτοχοι ομολόγων ονομαστικής αξίας 20 δισ. ευρώ που έχουν εκδοθεί υπό ξένο δίκαιο ή από ΔΕΚΟ. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ομολόγων, η κυβέρνηση έχει δώσει παράταση για την αποδοχή της προσφοράς έως τις 23 Μαρτίου.

Μετά από αυτήν την ημερομηνία, δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για τους πιστωτές που διακρατούν τα ομόλογα, να επωφεληθούν από τους τίτλους του EFSF, τη συγχρηματοδότηση και τη σύνδεση με το ΑΕΠ, που σχηματίζουν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της προσφοράς μας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, ένα ποσοστό ομολογιούχων της τάξης του 5,3%, επί του συνόλου που συμμετείχε στη διαδικασία, αντιτάθηκε στις προτεινόμενες τροποποιήσεις.

Η κυβέρνηση, όπως επισημαίνεται, προτίθεται να τροποποιήσει τους όρους όλων των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή, όπως ορίζεται από τη νομοθετική πράξη για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων. Κατά συνέπεια, δεν επεκτείνεται η περίοδος πρόσκλησης για τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο.

«Εκ μέρους της Ελλάδας, θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου σε όλους τους πιστωτές που έχουν στηρίξει το φιλόδοξο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και προσαρμογών και έχουν μοιραστεί τις θυσίες του ελληνικού λαού σε αυτήν την ιστορική προσπάθεια. Με τη στήριξη του επίσημου τομέα και των ιδιωτών πιστωτών, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που χρειάζονται για να πετύχει τις δημοσιονομικές προσαρμογές και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί, και που θα επιστρέψουν την Ελλάδα σε δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος*.

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI καλωσόρισαν ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, αλλά και ο πρόεδρος του IIF, Γιόζεφ Ακερμαν.

Ο κ. Ακερμαν χαιρέτισε την υψηλή συμμετοχή στη διαδικασία και δήλωσε ότι τώρα για την Ελλάδα ανοίγονται νέες ευκαιρίες.

Οπως είπε, «το πολύ ισχυρό και θετικό αποτέλεσμα δίνει τώρα μία σημαντική ευκαιρία στην Ελλάδα να προωθήσει το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ενώ ενισχύει την ικανότητα της ευρωζώνης να δημιουργήσει ένα οικονομικό περιβάλλον σταθερότητας και ανάπτυξης».

Είναι μια ιστορική στιγμή για την πολύ επιτυχημένη ανταλλαγή των ομολόγων. Μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στην ανάπτυξη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Το κούρεμα του χρέους βοηθάει πράγματι πάρα πολύ», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, μιλώντας στον ίδιο σταθμό. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «αυτό από μόνο του δεν κάνει το χρέος βιώσιμο. Πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη».

Για «καλά νέα» έκανε λόγο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα αποφεύγει τον κίνδυνο στάσης πληρωμών [Βλέπε άρθρο] .

Στη 1 μμ ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα δώσει συνέντευξη Τύπου, ενώ στις 15:00 ώρα Ελλάδος συνεδριάζει η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) προκειμένου να αποφασίσει αν υπάρχει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα, ώστε να αποπληρωθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου.

(*)

NAFTEMPORIKI.GR Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012 12:15

«Στόχος μας», είπε, «δεν είναι να προστεθούμε ως δύναμη σε κανέναν». Συμπλήρωσε ότι το ΠΑΣΟΚ κοιτάζει το λαό στα μάτια και λέει συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις. «Αυτό δεν σταματάει στις εκλογές, αλλά ξαναρχίζει με μεγαλύτερη ένταση μετά από αυτές».

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών παρατήρησε ότι «αν η ΝΔ πιστεύει ότι θα κερδίσει τις εκλογές με αυτοδυναμία «με γεια της με χαρά της»» και κατέληξε λέγοντας πως «ο καθένας έχει δικαίωμα στο στοχασμό και στο όνειρο».

Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο 9 Μαρτίου 2012 in Έλλην Λόγος

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s