RSS

HIGGS vs…ΧΡΟΝΟΣ; «Αντιθέσεις» με Γ.Γραμματικάκη, N.Λυγερό

16 Ιολ.

Πάντα είναι ενδιαφέρουσες και εύληπτες οι επισημάνσεις του κ. Γραμματικάκη τόσο σε σχέση με την πολιτική όσο και με την επιστημονική επικαιρότητα. Προκύπτει και από την άνω συνέντευξη, που δόθηκε την Παρασκευή & 13, του Ιουλίου του 2012, στο δημοσιογράφο Γ.Σαχίνη. Στην εκπομπή «Αντιθέσεις».

Επίσης, σημαντική ήταν η παρέμβαση του κ.Λυγερού (στο 30:40 – 50:30) από τη Γαύδο με την ποσοτική αναφορά στον αναμενόμενο-εκτιμώμενο όγκο υδρογοναθράκων ανά περιοχή της Ελληνικής Επικράτειας, επί χάρτου και εντός των προβλεπομένων -από το διεθνές δίκαιο- ορίων της Ελληνικής Α.Ο.Ζ

Περί αναπάντητου …βασικού ερωτήματος εστιάζουμε ανωτέρω στο 1:28:20 κι εντεύθεν.

Έπεται  η «αποδελτίωση» του σχετικού τμήματος της συνέντευξης :

[…]
«…υπάρχει κάτι πολύ βασικό, το τονίζω, που μας διαφεύγει.

Δεν είναι ούτε το σωματίδιο του Higg, ούτε η βαρύτητα. Υπάρχει κάτι άλλο που μας διαφεύγει. Είμαι τελείως πεπεισμένος γι’ αυτό.

Υπάρχουν πολλά προηγούμενα στην ιστορία της επιστήμης, μου κάνει εντύπωση δηλ. ότι καμμιά φορά η επιστήμη μένει στα ίδια πλαίσια, παλεύει μέσα σ΄ ένα συγκεκριμένο πράγμα και αδυνατεί να δει το όλον.

Πρώτη φορά που το έσπασε αυτό, ήταν ο Αϊνστάιν. Γιατί είπε ξαφνικά με τη γενική θεωρία τη σχετικότητας: ξεχάστε όλα τα άλλα, τις έλξεις κλπ, εδώ είναι η θεωρία του σύμπαντος. Και τη βρήκε, την έγραψε.Ένα λαμπρό ανθρώπινο επίτευγμα.

Εγώ λοιπόν πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή το ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ είναι κάπου ΑΛΛΟΥ!
Δεν είναι η ενιαία θεωρία, δεν είναι η σκοτεινή ύλη, δεν είναι το σωματίδιο του «θεού»ΙΣΩΣ, σε 30 χρόνια, που θα βρούμε πού είναι…, θα λέμε : «Μα τόσο αφελείς είμαστε;» Γιατί πολλές φορές έχουμε πει στην ιστορία της επιστήμης «Μα τόσο αφελείς είμαστε;».

Δηλαδή το ότι ο μαγνητισμός και ο ηλεκτρισμός είναι το ίδιο πράγμα, πάλι μας έδειξε ότι είμαστε αφελείς…ότι η γη δεν είναι το κέντρο του ηλιακού συστήματος, ούτε βέβαια το κέντρο του σύμπαντος…Βλέπουμε τις προηγούμενες επιστημονικές θεωρίες και μας πιάνει πανικός… πώς τα λέγαμε αυτά;

«Είστε οπαδός, μύστης της ανάγκης διατύπωσης ενός διαφορετικού ερωτήματος; ενός μεγάλου ερωτήματος;»

Έτσι είναι. Ενός πολύ μεγάλου ερωτήματος που δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή, αλλά που είμαι βέβαιος για την παρουσία του. Για την ύπαρξή του. Είμαι πάρα πολύ βέβαιος. Γιατί  προσπάθειες 30-40 χρόνων ούτε την ενιαία θεωρία βρήκαν…και γι΄αυτό σας λέω ότι το μποζόνιο αυτό, η μεγάλη ανακάλυψη, είναι μια λεπτομέρεια. Και μπορεί η απάντηση να είναι πολύ απλή : ότι δε θα το βρούμε ποτέ αυτό το «άλλο» που θα μας έλυνε ένα πραγματικό μύθο στις δυσκολίες τις επιστημονικές.
[…]
…μπορεί και να μην υπάρχει καν ο χρόνος…

(Το σώμα σου το αόρατο είναι οι πεθαμένοι πρόγονοι κι οι απόγονοι οι αγέννητοι. Το σώμα σου τ΄ ορατό είναι οι άντρες, οι γυναίκες και τα παιδιά που ζουν της εδικής σου ράτσας. Ν.Καζαντζάκης)

[…]
Αυτό που κινεί την επιστήμη στην ιστορία της είναι η περιέργεια, η αναζήτηση, …η ΡΗΞΗ. Επαναλαμβάνω. Η ρήξη!  Αυτή είναι η σωστή λέξη. Η ανατροπή…Οι μεγάλες οι στιγμές στην επιστήμη (και στην ιστορία, στην πολιτική) είναι οι ανατροπές. Δεν ειναι η συντήρηση.
[…]
Μπορεί να είναι ο ΧΡΟΝΟΣ το μεγάλο πρόβλημα, που σας είπα πριν ότι μας διαφεύγει. Η υφή του χρόνου. Η πραγματικότητα του χρόνου.
Το ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ, κατά την πολύ ταπεινή μου άποψη, δεν έχει διατυπωθεί ακόμη. Σας λέω και πάλι  δεν είναι η ενιαία θεωρία, δεν είναι η σκοτεινή ύλη, δεν είναι το σωματίδιο του «θεού»…

Κάτι άλλο είναι που θα μας δώσει τη νέα οπτική του σύμπαντος.»

[…]

ΥΣΤΕΡΟΛΟΓΙΟ

 

 Και εκ πάντων εν και εξ ενός πάντα

Ήταν, έστι, έσται Πυρ αείζωον απτόμενον μέτρα και αποσβενύμμενον μέτρα

Ήταν, είναι, θα είναι Πυρ αείζωον, που ανάβει και σβήνει με ρυθμό 

(ΦΩΤΙΑ-ΥΛΗ-Μ.ΤΡΥΠΑ & τ’ανάπαλιν)

 

Στίχοι – Ποίηση: Οδυσσέας Ιωάννου
Μουσική: Μιλτιάδης Πασχαλίδης

Advertisements
 
3 Σχόλια

Posted by στο 16 Ιουλίου 2012 in Έλλην Λόγος

 

3 responses to “HIGGS vs…ΧΡΟΝΟΣ; «Αντιθέσεις» με Γ.Γραμματικάκη, N.Λυγερό

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s