RSS

1922-2012…90 Χρόνια Μνήμης

04 Σεπτ.

Αναφορά Μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων, 4 Σεπτεμβρίου 1922, τους οποίους διάγουμε «μονόποδες».

Ως εκ της συντελεσθείσης γενοκτονίας και του ξεριζωμού όσων επέζησαν του ολέθρου [βλ. ή μάλλον άκου εδώ απόσπασμα από  το έργο του Δ. Φωτιάδη «Ενθυμήματα», διαβάζει η Μ. Λυμπεροπούλου].

Ως εκ του διωγμού του Ελληνισμού από τη μακραίωνη Εστία του, τη Μικρασιατική γη.

«…γῆν Ἑλληνίδα προσωρινῶς κατεχομένην ὑπό τῶν Τούρκων», ὅπως συνηθίζει νά λέγει φίλος ἐκλεκτός (του κ.Καργάκου), ἀπευθυνόμενος σέ ξένους διπλωμάτες γιά νά τούς προκαλεῖ διανοητικό «πατατράκ»…

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Ελ. Βενιζέλος με το υπόμνημά του στη Συνδιάσκεψη της Ειρήνης του Παρισιού (1919), στη Μικρά Ασία ζούσαν 1.694.000 Ελληνες. Στη Θράκη και την περιοχή της Κωνσταντινούπολης731.000. Στην περιοχή της Τραπεζούντας 350.000 και στα Αδανα70.000. Σύνολο 2.845.000. Tην ίδια εποχή ο πληθυσμός της Ελλάδας μόλις έφτανε τα 5.000.000.

Κάτωθι,

  • το σομόν «δώσε» (Losses 1916-1923), Τίγρη-Ευφράτη & Mosul-Kirkuk περιλαμβανομένων,
  • το μπεζ «πάρε» (Turkey in 1924),
  • οι μέχρι πρότινος (1921) «σφαίρες επιρροής» της Δύσης…

[…] Τον Ιανουάριο του 1927 (ο πρώτος πρέσβυς των ΗΠΑ τοποθετήθηκε στην Άγκυρα το 1927), κατά τη διάρκεια των ομιλιών που πραγματοποιόντουσαν στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Upshow αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάνης είχε δηλώσει τα εξής:

«Η συμφωνία αυτή είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής την οποία με μεγάλη εξυπνάδα ακολουθεί ένας δικτάτορας, ο οποίος είναι βάρβαρος όσο ο Ταμερλάνος, δόλιος όσο και ο Τρελός Ίβαν και πονηρός όπως ο Τζενγκίζ Χάν, ο οποίος κάθεται πάνω σε πυραμίδα από νεκροκεφαλές των θυμάτων του. Αυτό το τέρας επέβαλε στον υπόλοιπο κόσμο, ο οποίος ήταν κουρασμένος από τους συνεχιζόμενους πολέμους, μια διπλωματική συμφωνία η οποία υποτίμησε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο.

Σε κάθε σημείο του κόσμου αποκάλεσαν το γεγονός αυτό ως τουρκική νίκη. Και αφού επέβαλαν στα κοινοβούλια των χωρών του Παλαιού Κόσμου να αποδεχθούν την συνθήκη αυτή, στη συνέχεια, οι μεγάλες ομάδες του κεφαλαίου, ο ψυχρός και απολίτικος κόσμος του εμπορίου, ακόμη και ορισμένοι εκπρόσωποι της θρησκείας ανύψωσαν την Τουρκία στο τραπέζι των σύγχρονων και πολιτισμένων εθνών«. […] πηγή

…και όχι μόνον κεφαλαίου, εμπορίου, θρησκείας εκπρόσωποι …και όχι μόνον εξωχωρίως:

α.

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ» Σάββατο 12/11/1938

β.

…το ‘ελληνικόν πένθος’ του 1938 διεδέχθη την προ 4+ετίας πρόταση Ε.Βενιζέλου(βλ. υστερολόγιο) προς βράβευση του Κεμάλ με Νόμπελ Ειρήνης!

——————–

Από ξένο τόπο – Αυτός που σέρνει το χορό

“πώς γεννήθηκαν, πώς  δυναμώσανε τα παιδιά μας;”*

Μυθιστόρημα Ι’, Γ.Σεφέρης

Ερώτημα που έβγαινε απ΄τα χείλη τους στο βασίλεμα της ημέρας, του έτους, …της ζωής τους και έσταζε κάματο με γλυκείς κόμπους ευφορίας, δικαίωσης της προσπάθειας. Επιβίωση στην αρχή, προκοπή στη συνέχεια… 

Εν πολλοίς μοιραζόμαστε μαζί τους κοινό γονιδιακό προζύμι, όχι πολύ διαφορετικής ποιότητας «περιβαλλοντικό αέρα», βλ. επιγόνους Στεργιάδη στο σύνδεσμο «νανούρισμα» κάτωθι. Ας προσπαθήσουμε να μοιραστούμε και το ταμάχι τους (άοκνη επίμονη προσπάθεια), τη Λεβεντιά τους και την –πάση δυνάμει– αδιαπραγμάτευτη Αξιοπρέπειά τους.

Νανούρισμα Μικράς Ασίας

Ερμηνεύει το μέλος της χορωδίας του συλλόγου Αλατσατιανών Ηρακλείου, Γιασεμώ Δουμάνη- Kανταλή

Ελληνοπρεπής και ανιδιοτελής οδός ύπνωσης, σε σχέση με το «νανούρισμα« που λαμβάνει χώρα κατ’ εξακολούθηση και κλιμακούμενο. Προσεχώς και …«μεγαλοπρεπώς«.

(*) Ο George Magarian, με μια μηχανή 35 mm, κινηματογράφησε πολλές σκηνές της ανθρωπιστικής καταστροφής, στη Σμύρνη, στην Αθήνα και στον Πειραιά. Βλ. εδώ.
 
1 σχόλιο

Posted by στο 4 Σεπτεμβρίου 2012 in Έλλην Λόγος

 

One response to “1922-2012…90 Χρόνια Μνήμης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s