RSS

Μαλτέζος υποικ – Άλωση Κύπρου, Δούμα, Ρουμπινί

20 Μαρ.

Για την Κύπρο, ο κ. Σιλούνα (υποικ Μάλτας) αναφέρει ότι αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση όχι τόσο σε σχέση με τα στοιχεία που την οδήγησαν στην οικονομική κρίση, αλλά ως μια «περιπτωσιολογική μελέτη» για το πώς ένα μικρό μεσογειακό κράτος-μέλος της ΕΕ αναμένεται να αντιμετωπιστεί (από τους εταίρους του) «εάν ποτέ έχει την ατυχία να ζητήσει βοήθεια από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ένωσης».
 
Ειδικότερα για τη διαπραγμάτευση που έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή στο Eurogroup, σημειώνει ότι καθόταν δίπλα από τον ομόλογό του της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και απέναντί τους βρισκόταν ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής. «Αυτό μου θύμισε μια αναπόφευκτη υπερατλαντική πτήση, όπου δεν επιτρέπεται να κινηθεί κανείς από τη θέση του, παρά τα γεύματα και τα ποτά που σου προσφέρουν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια αυτού του ατελείωτου ταξιδίου», γράφει χαρακτηριστικά για να δείξει πόσο επίπονη ήταν η διαπραγμάτευση.

Τονίζει πως παρά το γεγονός ότι η βοήθεια που συζητείτο για την Κύπρο ήταν μερικά δισεκατομμύρια ευρώ άρα σχεδόν ασήμαντη, εντούτοις, οι Ευρωπαίοι έβλεπαν κινδύνους σε «θέματα αρχής»(1) όπως αναφέρει.

(1) ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΡΥΦΤΟΥΝ ΚΑΙ Η ΧΑΡΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΕΙ …: Την Τετάρτη 13 Μαρτίου δύο μέρες πριν από το Eurogroup στο Βερολίνο συναντήθηκαν οι υπουργοί οικονομικών της Γερμανίας, της Αυστρίας, του Λουξεμβούργου, του Λιχτενστάιν και της Ελβετίας. Χρήζει προσοχής ποιες χώρες προσκλήθηκαν με πρωτοβουλία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Επισήμως, η δικαιολογία ήταν η ανταλλαγή απόψεων των γερμανόφωνων υπουργών. Ανεπισήμως, τέθηκε το σχέδιο κουρέματος καταθέσεων της Κύπρου, με την επισήμανση ότι οι χώρες που θα επωφελούνταν άμεσα ήταν οι παραπάνω.

Μιλά ξεκάθαρα ότι στην περίπτωση της Κύπρου οι «κίνδυνοι» ήταν οι Ρώσοι και οι επιπτώσεις από το να αναγνωρίζεται από τους Ευρωπαίους το νησί ως φορολογικός παράδεισος, αλλά και το θέμα με το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

(They seem to think that all big depositors are Russians with dirty money.

But after months of searching they couldn’t find a single one…βλ. υστερολόγιο)
 
«Έτσι», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, «το πακέτο διάσωσης έπρεπε να δημιουργήσει ένα προηγούμενο: Να τιμωρεί τον καταθέτη και όχι τον φορολογούμενο».
 
Και ωμά παραδέχεται ότι «βέβαια, όπως όλες οι επιθέσεις, οι «παράπλευρες απώλειες» που θα υποστεί ο κυπριακός λαός δεν θα μπορούσαν να αποφευχθούν». Και ως «παράπλευρες απώλειες» χαρακτηρίζει τις

  • ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών,
  • την πώληση αποθεμάτων χρυσού από την Κυπριακή Δημοκρατία,
  • το «κούρεμα» του συνόλου των καταθέσεων και την συρρίκνωση του εγχώριου τραπεζικού τομέα σε αναλογία με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. (καταθέσεις στο Γιουνκέρ πάτριον έδαφος=22 Λουξ. ΑΕΠ …)

 
Σε όλες αυτές τις απαιτήσεις, λέει ο κ. Σιλούνα, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης (εννοώντας τον κ. Σαρρή) συμφώνησε, όπως συμφωνεί κάποιος που του έχουν βάλει ένα πιστόλι στον κρόταφο.

Χρειάστηκαν όμως 10 ολόκληρες ώρες μέχρι να πει το «ναι».

Και μόλις έγινε αυτό, ο Γερμανός* υπουργός Οικονομικών απαίτησε όπως όλες οι μεταφορές χρηματικών ποσών από και προς τις κυπριακές τράπεζες σταματήσουν αμέσως.
 
Καταλήγοντας σημειώνει ότι κανένας δε θέλει στη ζωή του να ζήσει μια τέτοια εμπειρία. «Αυτό είναι πράγματι χρήσιμο σε κάθε υπουργό Οικονομικών, ώστε να του υπενθυμίζει ότι οποιαδήποτε φορολογική επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας του, μπορεί να φέρει μεγάλο κίνδυνο για την οικονομική ευημερία». – See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/137525/ypo-ptochefsi-iketis-o-msarris-leei-o-ypoik-tis-maltas?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter#sthash.AAUf34Xg.dpuf

(*) «Είναι προτιμότερο μια χώρα να αντισταθεί και να χάσει τον πόλεμο υπερασπιζόμενη την τιμή της, γιατί, όσο τρομερές κι αν είναι οι συνέπειες της ήττας, μετά την καταστροφή θα έρθει η αναγέννηση. Αλίμονο όμως στον λαό που υποκύπτει με τη θέλησή του. Που δέχεται αδιαμαρτύρητα την ταπείνωση της κατοχής, την ντροπή της σκλαβιάς, την ταπείνωση της εθελουσίας υποταγής. Ένας τέτοιος λαός είναι χαμένος». Carl von Clausewitz

ΥΣΤΕΡΟΛΟΓΙΟ:

[…] Every mature small nation has a large financial system.

Malta is building its own now, after joining the Eurozone, and is benefiting from the Cyprus fallout…[…]

The ECB needs to realise that there are members in the Union with different needs from those of Germanyand devise rules that regulate the system,not try and make everyone like Germany. Χ.Πισσαρίδης

Επίσημη απάντηση της Ρωσίας στην πρόταση Λιλλήκα (βίντεο 20/3/2013)

Στιγμιότυπο από 2013-03-20 13:51:17

Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο 20 Μαρτίου 2013 in Έλλην Λόγος

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s