RSS

DB, MNHMONIA, SEC & ETE-EUROB

08 Απρ.

Σάλο σε όλη την Ευρώπη έχει προκαλέσει το χθεσινό (4.4.2013) πρώτο θέμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου. Αποκαλύπτει ότι ο μεγαλύτερος τραπεζικός κολοσσός της Ευρώπης, η Ντόιτσε Μπανκ, ερευνάται εκ νέου για εσκεμμένη και μεθοδική παραποίηση των λογιστικών της βιβλίων επί χρόνια πριν και μετά την έναρξη της παρούσας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Με τη μέθοδο της χάλκευσης των πραγματικών κερδών και ζημιών της, η Ντόιτσε Μπανκ κατηγορείται ότι έκρυψε κολοσσιαίες ζημιές ύψους 12 δισεκατομμυρίων από ένα και μόνο γιγαντιαίο παράγωγο ύψους… 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Αυτό που ανησυχεί τους Γερμανούς είναι ότι μεταξύ άλλων που ερευνούν τις καταγγελίες εναντίον της Ντόιτσε Μπανκ είναι και η αμερικανική SEC – η αρχή που επιβλέπει και τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ.

Πρόκειται για αρχή που δεν ελέγχεται ούτε μπορεί να ελεγχθεί από το Βερολίνο – ειδικά σε μια φάση σαν τη σημερινή, όπου η Ουάσιγκτον ενδέχεται να θέλει να καταφέρει πλήγματα εναντίον του γερμανικού τραπεζικού συστήματος. Σαν να μην έφτανε αυτό, τρεις πρώην υπάλληλοι της Ντόιτσε Μπανκ έχουν προσέλθει, οικειοθελώς υποτίθεται, στη SEC και «κάρφωσαν» στους Αμερικανούς συγκεκριμένα στοιχεία για τις λογιστικές απάτες που ισχυρίζονται ότι έκανε η Ντόιτσε Μπανκ, η οποία έγραψε μεν τα κέρδη, αλλά «ξεχνούσε» να εγγράψει κάποιες σοβαρές ζημιές. Με το κόλπο αυτό όμως, εφόσον φυσικά αποδειχθεί ο «εξωραϊσμός» των λογιστικών στοιχείων, η Ντόιτσε Μπανκ γλίτωσε την επίσημη διάσωσή της από τη γερμανική κυβέρνηση, αποφεύγοντας έτσι την υπαγωγή της υπό κρατικό έλεγχο, ο οποίος είναι άγνωστο τι άλλο μπορεί να αποκάλυπτε.

Υπό το κράτος πανικού για το πώς θα χειριστούν οι Αμερικανοί την υπόθεση, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, η Μπούντεσμπανκ, έπαψε να σφυρίζει αδιάφορα και άνοιξε εσπευσμένα και δική της έρευνα για την Ντόιτσε Μπανκ. Στέλνει δε κατεπειγόντως την ερχόμενη εβδομάδα Γερμανούς αρμόδιους αξιωματούχους στη Νέα Υόρκη για να συνεργαστούν με τη SEC και κατ’ ουσίαν να προσπαθήσουν να μάθουν τι ακριβώς γνωρίζουν οι Αμερικανοί και να καταλήξουν σε συμπεράσματα για το αν η υπόθεση μπορεί να συγκαλυφθεί ή αν θα φορτώσουν την Ντόιτσε Μπανκ με πρόστιμα, συμβιβαστικά ή μη, ίσως και δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Δεν υπάρχει από πολιτική σκοπιά η παραμικρή αμφιβολία ότι η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει οτιδήποτε περνάει από το χέρι της προκειμένου να καλύψει την Ντόιτσε Μπανκ. Η τράπεζα αυτή άλλωστε είναι σχεδόν ισοδύναμη με το γερμανικό… κράτος, αφού τα περιουσιακά της στοιχεία υπερβαίνουν τα 2,1 τρισεκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχούν περίπου στο 80% του ΑΕΠ της Γερμανίας.

Η Ντόιτσε Μπανκ δηλαδή είναι ισχυρότερη κατά 100 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ της Γαλλίας, ή σχεδόν κατά 400 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ της Βρετανίας! Μιλάμε για τέτοιας τάξης μεγέθους τραπεζικό κολοσσό. Η κυβέρνηση του Βερολίνου δεν θα ήθελε καθόλου με αφορμή την Ντόιτσε Μπανκ να αποκαλυφθούν περισσότερα στοιχεία για το γερμανικό τραπεζικό σύστημα, με αποτέλεσμα τον κλονισμό της εμπιστοσύνης των Γερμανών και των υπόλοιπων Ευρωπαίων προς αυτό. Τόσο αμερικανική έκθεση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βερολίνο με ημερομηνία 20 Οκτωβρίου 2008 που διέρρευσε στα Wiki Leaks όσο και αναφορά της γερμανικής χρηματοπιστωτικής εποπτικής αρχής που έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» του Μονάχου αποκαλύπτουν μια πολύ ασταθή εικόνα, εντελώς διαφορετική από εκείνη που έχουμε στο μυαλό μας. Οι Αμερικανοί ισχυρίζονται στην έκθεσή τους ότι η γερμανική κυβέρνηση παρείχε στις γερμανικές τράπεζες το 2008 εγγυήσεις για διατραπεζικά δάνεια ύψους 400 (!) δισεκατομμυρίων ευρώ συν 80 δισ. ευρώ σε κεφάλαια ενίσχυσης, ενώ ξόδεψε «μη αποκαλυφθέν ποσό» για την αγορά «τοξικών περιουσιακών στοιχείων» από τις γερμανικές τράπεζες.

Η αναφορά της χρηματοπιστωτικής αρχής της Γερμανίας αποκαλύπτει ένα κυριολεκτικά απίστευτο στοιχείο – ότι το 2009 οι γερμανικές τράπεζες συνολικά είχαν στην κατοχή τους «τοξικά» περιουσιακά στοιχεία ύψους… 800 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Τα στοιχεία αυτά είναι συγκλονιστικά και εξηγούν συν τοις άλλοις και την τρομερή επιθετικότητα που επιδεικνύει από εκεί και μετά η γερμανική κυβέρνηση εναντίον των χωρών της Ευρωζώνης, τις οποίες λεηλατεί και καταστρέφει οικονομικά μέσω των μνημονίων που τις βυθίζουν σε ατελείωτη ύφεση, τη μια χώρα μετά την άλλη.

Δεν γνωρίζουμε αν είναι ορθές οι πληροφορίες που διακινούν παράγοντες της Δεξιάς στην Ελλάδα ότι η Ντόιτσε Μπανκ ενδιαφέρεται να εξαγοράσει την Εθνική και γι’ αυτό προβάλλει υποτίθεται εμπόδια στη συγχώνευσή της με τη Γιούρομπανκ. Πάντως οι φήμες αυτές διακινούνται πολύ επίμονα τις τελευταίες μέρες από κάποιους ανθρώπους σε διάφορους τομείς, όχι μόνο στον τραπεζικό, οι οποίοι συνδέονται στενότατα με τη ΝΔ. ΠΗΓΗ

Υ.Γ

«Μπορούμε να πούμε ότι τώρα ήμαστε σε ασφαλέστερο έδαφος…». Με την φράση αυτή περιέγραφε, χθες αργά το βράδυ κοινοτικός αξιωματούχος, την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την οριστικοποίηση της απόφασης για δύο ξεχωριστές ΑΜΚ στην Εθνική και Eurobank μέχρι τα τέλη Απριλίου. ΠΗΓΗ

Advertisements
 
5 Σχόλια

Posted by στο 8 Απριλίου 2013 in Έλλην Λόγος

 

5 responses to “DB, MNHMONIA, SEC & ETE-EUROB

 1. dimkoud

  16 Μαΐου 2016 at 10:39 ΜΜ

  Σάββατο, 15-Ιουν-2013

  «Φρικτά» φέρεται να χαρακτήρισε κορυφαίο στέλεχος της ομοσπονδιακής ρυθμιστικής αρχής των ΗΠΑ τα επίπεδα κεφαλαίου της Deutsche Bank, συγκαταλέγοντάς την στις πιο υποκεφαλαιοποιημένες τράπεζες του κόσμου με βάση έναν δείκτη μέτρησης της μόχλευσης.

  «Είναι φρικτό, εννοώ είναι τρομερά υποκεφαλαιοποιημένη», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής Federal Deposit Insurance Corporation, Thomas Hoenig, ενώ τόνισε ότι «δεν έχουν περιθώριο λάθους»…
  capital.gr

   
 2. dimkoud

  16 Μαΐου 2016 at 10:41 ΜΜ

  Η θυγατρική της γερμανικής τράπεζας στο Βέλγιο προσφέρει 5% για τρίμηνες καταθέσεις (πηγή), όταν τα επιτόκια των άλλων τραπεζών κυμαίνονται μεταξύ 0,01% και 1,25% – γεγονός που λογικά σημαίνει ότι, έχει πολύ μεγάλη ανάγκη μετρητών χρημάτων.
  DB-png
  Με δεδομένα τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ, πρόκειται ασφαλώς για μία εξαιρετικά γενναιόδωρη προσφορά – αν και προειδοποιεί για τους κινδύνους, σε περίπτωση χρεοκοπίας της.
  analyst.gr

   
 3. dimkoud

  7 Αυγούστου 2016 at 2:08 ΠΜ

  Την εθνικοποίηση της Deutsche Bank, της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας, σε περίπτωση ανάγκης εισηγείται ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου «Μαξ Πλανκ» Μάρτιν Χέλβιγκ. Ο Γερμανός οικονομολόγος εξαπολύει παράλληλα πυρά κατά της ΕΚΤ, κατηγορώντας τη για καθυστερήσεις και λάθος προτεραιότητες.
  «Εάν μία τράπεζα μπορεί να προκαλέσει σημαντικούς συστημικούς κινδύνους, θα πρέπει να τους αναλάβει το κράτος», δήλωσε ο κ. Χέλβιγκ στην «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung», όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ, ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στην Deutsche Bank, σημείωσε: «Εάν μια ανάμιξη του κράτους φαίνεται ως αναπόφευκτη, τότε θα πρέπει το γερμανικό κράτος να πάρει τις μετοχές και να αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας ελέγχου που είναι συνδεδεμένη * με αυτές τις μετοχές».
  Ο Γερμανός οικονομολόγος σχολίασε επίσης ότι η ΕΚΤ ευθύνεται εν μέρει για την διαρκή αναβολή της διάσωσης των τραπεζών. «Αντί να ασχολείται πρωτίστως με την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού, θα ήταν καλύτερα να είχε προηγουμένως να βάλει σε τάξη τις τράπεζες» είπε χαρακτηριστικά.

  naftemporiki

  * Ι.Δραγασάκης, ημέρα της αποταμίευσης 2015(Aνακεφαλαίωση Τραπεζών ~Ι. Δραγασάκης, A.Τσίπρας)
  (οι μετοχές του του ελληνικού δημοσίου δεν είχαν δικαίωμα ψήφου => πλειοψηφία μη ελέγχουσα την διοίκηση, διεθνής πρωτοτυπία // προστασία-παραμονή των προηγούμενων διοικήσεων-μάνατζμεντ δια νόμου…)

   
 4. dimkoud

  10 Μαΐου 2017 at 12:50 ΜΜ

  Σοκ και αντιδράσεις προκαλεί στη Γερμανία η είδηση ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, που αποτελεί σύμβολο της γερμανικής οικονομικής ισχύος, «αλώθηκε» από κινεζικό όμιλο. Όπως ανακοινώθηκε, το κινεζικό γκρουπ HNA απέκτησε το 9,92% της Deutsche Bank και είναι πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχος της.

  Είναι το απροσδόκητο έμμεσο αποτέλεσμα του υπόγειου αμερικανογερμανικού οικονομικού πολέμου, που ανάγκασε την Deutsche Bank να προχωρήσει τον περασμένο Μάρτιο σε εσπευσμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 8,8 δισ. ευρώ, καθώς στις αγορές είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης.

  Το ποσό ήταν δύσκολο να συγκεντρωθεί και η DB αναγκάσθηκε να αποδεχθεί την προσφορά του κινεζικού ομίλου, ο οποίος κάλυψε τελικά μεγάλο μέρος της ΑΜΚ. Μέσω αυτής απέκτησε επιπλέον 5,16%, ανεβάζοντας το ποσοστό συμμετοχής του σε 9,92%.

  Ενα μήνα νωρίτερα, όταν η μετοχή της γερμανικής τράπεζας βυθιζόταν, είχε συγκεντρώσει 3%, ενώ κατείχε ήδη 1,76%.

  Είχε προηγηθεί μία αποτυχημένη προσπάθεια εξαγοράς της γερμανικής περιφερειακής τράπεζας HSH Nordbank.

  Αν και το γκρουπ ΗΝΑ φαίνεται να ελέγχεται από ιδιώτες, αναλυτές εκτιμούν ότι οι κινήσεις του εντάσσονται σε κεντρικό σχεδιασμό του Πεκίνου, που επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία και τον ρόλο κινεζικών ομίλων σε στρατηγικούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας – μεταξύ των οποίων και ο χρηματοπιστωτικός, υπερπηδώντας τα εμπόδια που θέτουν εποπτικές αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

  Η ισχυρή κινεζική παρουσία στην τράπεζα-σύμβολο για τους Γερμανούς, θα αποτελέσει αντικείμενο προεκλογικής πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς δίνει επιχειρήματα στους ακροδεξιούς λαϊκιστές του AfD.

  Επισημαίνεται ότι δεύτερος μεγαλομέτοχος της Deutsche Bank είναι ο κρατικός επενδυτικός φορέας του Κατάρ, ο οποίος μέσω funds κατέχει περίπου 9,5% των μετοχών της .

  Μερίδιο 6,1% κατέχει ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος BlackRock.

  Η ΗΝΑ είναι ένα γκρουπ εταιρειών με πολυσχιδείς δραστηριότητες και πολλές συμμετοχές σε μεγάλους διεθνείς ομίλους. Μεταξύ άλλων συμμετέχει με μεγάλο ποσοστό στην αμερικανική μητρική εταιρεία της αλυσίδας ξενοδοχείων Hilton (Hilton Worldwide Holdings).

  Επικεφαλής του είναι ο 63χρονος δισεκατομμυριούχος Chen Feng.
  http://www.geopolitics.com.gr/2017/05/deutsche-bank.html

   

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s