RSS

Απίστευτη …ανάκαμψη – Πολυνομοσχέδιο

29 Μαρ.
Amazing Recovery I

Yasou: Greece Is Pulling Off an Amazing Recovery
Ένα ακόμη θετικό και εγκωμιαστικό δημοσίευμα στον διεθνή Τύπο προστίθεται στα αρκετά που έχουν γίνει τελευταία για την πορεία ανάκαμψης της Ελλάδας, αυτή τη φορά από τη διαδικτυακή έκδοση του Bloomberg Businessweek, με τίτλο
«Γεια σου! Η Ελλάδα κατορθώνει μια απίστευτη ανάκαμψη».

Κατά τον αρθρογράφο Πίτερ Κόι, η πορεία διακύμανσης της λεγόμενης επιτοκιακής ψαλίδας (ή spreads) των ελληνικών ομολόγων δείχνει μια αξιοθαύμαστη ιστορία. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου είχε φτάσει στο τιμωρητικό και απαγορευτικό 30% στην αιχμή της κρίσης, ενώ σήμερα έχει υποχωρήσει κάτω από το 7%. Αυτό δείχνει την όλο και μεγαλύτερη επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ικανότητα της χώρας να αποπληρώνει τα χρέη της. Είναι σπάνιο, προσθέτει το δημοσίευμα, μια χώρα να μπορεί να αποκαθιστά την εικόνα της προς τους πιστωτές (…;) τόσο γρήγορα.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι την τρέχουσα εβδομάδα, ορισμένες ελληνικές τράπεζες(1) κατόρθωσαν να διαθέσουν στις διεθνείς αγορές μετοχές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενισχύοντας έτσι την κεφαλαιακή τους επάρκεια και τη δυνατότητά τους να χορηγούν νέα δάνεια.
Πάντως, δεν παραβλέπεται το ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις. Κατά τον αρθρογράφο, η κυριότερη από αυτές είναι ότι η λιτότητα δεν επαρκεί για επανέλθει η ανάπτυξη. Η χώρα, λέει, πρέπει να εξαλείψει επιδοτήσεις και φραγμούς που προστατεύουν συμφέροντα με πολιτικές διασυνδέσεις, ενώ την ίδια στιγμή επιβαρύνουν την κοινωνία και βλάπτουν την ανάπτυξη. Αναφορά γίνεται και στην έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία κατονομάζει «περισσότερους από 500 περιορισμούς που ρυθμίζουν σχεδόν τα πάντα, από τη διάρκεια του φρέσκου γάλακτος μέχρι την πώληση βιταμινών από τα φαρμακεία», με κόστος για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές που εκτιμάται στα 5 δισ. ευρώ ετησίως.
Πάντως, τονίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, ζητά «βαθύτερες και ταχύτερες» δομικές μεταρρυθμίσεις, αλλιώς «η αναμενόμενη ανάκαμψη θα είναι διστακτική και εύθραυστη, υπονομεύοντας τις προοπτικές της χώρας για ανάπτυξη». K

——————————————————————————————————————————————————————————————-

(1) Διαβάζει …κανείς στο πολυνομοσχέδιο, για το ΤΧΣ* -σελ.162 παρ.4, στο πνεύμα αντικατάστασης του άρθρου 8/ν.3864/2010 με πλέον «κερδοφόρο» εκδοχή του εγείρουσα προβληματισμό»)…:

«…δύνανται να…»

Στιγμιότυπο από 2014-03-30 01:01:23

Βλ. σχετικό άρθρο (γρήγορες «ιδιωτικοποιήσεις») μετά σχολίου, εδώ. Επίσης σχετικό άρθρο, εδώ.

Tο χρονικό της συζήτησης και της ψηφοφορίας στη βουλή για το πολυνομοσχέδιο, καταγράφεται εδώ. Το άρθρο 1 ψηφίσθηκε με 152 υπέρ, όχι 135, παρών 1. Το άρθρο 2 με 151 υπέρ, όχι 136, παρών 1. «Όχι» Γιώργου Παπανδρέου στη ρύθμιση για τις τράπεζες. Ο Βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε «παρών» στο άρθρο 1. Διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Α.Σαμαράς: «…κάναμε ένα τεράστιο βήμα για την Ελλάδα του αύριο. Για τα νέα παιδιά, για τον Ελληνικό λαό…»
(*)…Σάββατο, 14 Ιουνίου 2014 – 11:42
Εισήγηση για «λουκέτο» στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, πριν τη λήξη της θητείας του (καθώς βάσει νόμου η λειτουργία του παύει στις 30 Ιουνίου 2017) δια της «απορρόφησής» του από την ΤτΕ, φέρεται να έχει πραγματοποιήσει ο νέος επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Γ. Στουρνάρας, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Πρόκειται για μία κίνηση με στόχο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, να σβηστούν τα «ίχνη» του ΤΧΣ, σε ό,τι αφορά την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Μάλιστα η κυβέρνηση φέρεται να ετοιμάζει, σε συνεννόηση με τους δανειστές, τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Μεταξύ αυτών των ρυθμίσεων είναι και η «αποκατάσταση» των διοικούντων του ΤΧΣ, με την επικεφαλής του Ταμείου, Αναστασία Σακελλαρίου, να προαλείφεται για υψηλόβαθμη θέση κοντά στον νέο διοικητή της ΤτΕ.

Πηγή:www.capital.gr

 

Πηγή:www.capital.gr

 

——————————————————————————————————————————————————————————————-

Amazing Recovery II

θυμιζετε ιρακ

—————————————————————————————————————————————————————————–

Πανηγυρική Καμπανοκρουσία στα ελληνικά νησιά.

-.-

Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο 29 Μαρτίου 2014 in Έλλην Λόγος

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s