RSS

Αμφίπολη _ Σίουα _ Αλέξανδρος

24 Αυγ.

ΑΜΦΙΠΟΛΗ

 

Το  ύψος των αγαλμάτων -από μάρμαρο Θάσου- είναι 1.45 μέτρα. Το  συνολικό ύψος με τις κεφαλές υπολογίζεται ότι θα έφτανε τα δύο μέτρα περίπου. Στους κορμούς τους, που είναι δουλεμένοι με ψιλό ντισιλίδικο, αποτυπώνεται η πλαστικότητα και η λεπτοδουλειά των γλυπτών της τελευταίας εικοσιπενταετίας του 4ου π.Χ αιώνα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, βρέθηκαν τμήματα των πτερών των Σφιγγών- που ήταν ένθετα στους κορμούς- και τα οποία επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους.
Μοιάζει …στενάχωρη η αρμονική συνύπαρξη των (απουσών) κεφαλών και των (απόντων) φτερών με το υπερκείμενο τόξο.

Στιγμιότυπο από 2014-10-23 20:55:41

Ύψους ~60 cm είναι η ανευρεθείσα κεφαλή στις 21/10/2014

Η πρώτη τρισδιάστατη απεικόνιση του μνημείου-

Στιγμιότυπο από 2014-09-09 18:06:01

Στιγμιότυπο από 2014-09-18 16:12:38
// πηγή εικόνας: Το «Relic» της Μακεδονίας //
Καργάκος: Βασιλικό μνημείο ο τάφος της Αμφίπολης // Καργάκος για το μυστικό της Αμφίπολης
Στιγμιότυπο από 2014-09-28 00:55:49πηγή
η περιοχή μπορεί να κρύβει όχι μόνο τέσσερις ταφικούς θαλάμους 
που απασχολούν σήμερα την ανασκαφική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη, 
αλλά υπάρχουν πιθανότητες να φτάνουν τους οκτώ

Πριν από λίγο καιρό, στενός του συνεργάτης ο οποίο μίλησε σε τοπική εφημερίδα της Καβάλας, ανέφερε ότι ο Δ. Λαζαρίδης πίστευε πως η περιοχή μπορεί να κρύβει όχι μόνο τέσσερις ταφικούς θαλάμους που απασχολούν σήμερα την ανασκαφική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη, αλλά υπήρχαν πιθανότητες να φτάνουν τους οκτώ
Στιγμιότυπο από 2014-10-04 20:42:24
Ο χώρος L2, που σημειώνεται με ερωτηματικό (?) που χαρακτηρίστηκε από το άρθρο του κ.Πολυμενάκου ως «μια εικόνα ενός ιδιαίτερα διαταραγμένου υλικού» παρουσιάζει ενδιαφέρον και πολύ πιθανόν να αποτελεί μέρος του ευρύτερου συγκροτήματος με το οποίο και να συνδέεται.
Zougla.gr
Βλέπε και εδώ

Στιγμιότυπο από 2014-08-24 20:14:53

«Σε έναν μήνα τελειώνουμε» δήλωσε, σήμερα(σ.σ 26/9/2014), η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και επικεφαλής της ανασκαφής στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης Κατερίνα Περιστέρη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. Σε ό,τι αφορά το σχόλιο ότι εξυπηρετεί συμφέροντα, ανέφερε: «Τη δουλειά μας κάνουμε, ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά συμφέροντα εμπλέκονται(βλ. Σίουα, κάτωθι). Αγωνιζόμαστε για την έρευνά μας». πηγή
Ολοκλήρωση της ανασκαφής περί …του Αγίου Δημητρίου 2014;;;

«Μέχρι να πάρεις παγωτό σε βρίσκει ο χειμώνας»
(στην εύκρατη ζώνη είναι η Αμφίπολη=>ολιγόμηνη είναι η διάρκεια του χειμώνα! // Στη Σίουα, o «χειμώνας» στην πρόοδο της αρχαιολογικής σκαπάνης απεδείχθη «πολικός» -καίτοι σαχάρεια η ζώνη, γεωγρ. πλάτους ~29° Β)
Παραλλήλως πως…:
«…η οθωμανική κληρονομιά στην Ελλάδα είναι μέρος της εθνικής μας κληρονομιάςη αναστήλωση και η προβολή των οθωμανικών και μουσουλμανικών μνημείων στην ελληνική επικράτεια είναι μεγάλο πλεονέκτημα…» ευ.βενιζέλος σε τουρκική tv -28/11/2014

————————————————————————————————————————————————————————————————-

ΣΙΟΥΑ

"Εύχομαι να πάνε όλα καλά, εάν σας αφήσουν να συνεχίσετε"
Η επισφράγιση της επίσκεψης(υποδεικνύουσας -κατά την φαραωνική πλέον υποχρέωση- και τόπο τελευταίας κατοικίας) του Μ.Αλεξάνδρου στην όαση Σίουα συνδυάστηκε  με: i. γενναιόδωρη χρηματική παρακαταθήκη στους ιερείς του Άμμωνος Διός για τα «κεκανονισμένα» ii. λήψη συνοδείας, για την συνέχεια της εκστρατείας, 7 ιερέων-ειδημόνων περί την μουμιοποίηση.
Σε μία εκ των επιγραφών στο ταφικό μνημείο, «Αλέξανδρος Άμμωνος Ρα», η συνέχεια είναι σε α’ πρόσωπο(«Θεματοφύλαξ» Πτολεμαίος-αδελφικός συνεργάτης και μακροβιότερος εκ των στρατηγών του θανόντος Αλεξάνδρου, κατά μίαν άποψη ετεροθαλής αδελφός του, …εκ Φιλίππου Β’ και Αρσινόης) κάνοντας λόγο και για μούμια βάρους ~ μικρής μακεδονικής ασπίδας (αφ’ ενός βραχύ σώμα , αφ’ ετέρου η μουμιοποίηση=>απώλεια 65% αρχικού βάρους)

Εάν πάμε τον χρόνο λίγο πίσω, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 αρκετοί είναι αυτοί που θυμούνται ότι τα Μέσα είχαν γεμίσει με δημοσιεύματα που αναφέρονταν ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είχε βρεθεί στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα στην όαση Σίουα(σ.σ πάνω σε τμήμα αρχαίου χρυσωρυχείου. Βλ. την «μεταλλική συνάφεια» με την Αμφίπολη εδώ) όπου πραγματοποίησε έρευνες η αρχαιολόγος Λιάνα Σουβαλτζή. Μία ανασκαφή η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ καθώς σύμφωνα με την αρχαιολόγο υπήρχε πολιτική παρέμβαση.
Σύμφωνα με την ίδια ο τάφος που έφερε στο φως συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες να ήταν του Αλεξάνδρου όμως η διακοπή των ανασκαφών δεν επέτρεψαν να αποδειχθεί.  Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από ένα χρόνο στο arcadiavoice.gr ο τάφος που βρέθηκε στην όαση είναι ένας “τεράστιος, βασιλικός, μακεδονικός τάφος… 525 τ.μ.  ενώ ο χώρος που τον περιβάλει ξεπερνά τα 12.000 τ.μ., όταν στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος τάφος είναι του Φιλίππου που μαζί με τον χώρο που ορίζει δεν ξεπερνά τα 40 τ.μ.. Και μόνο από το μέγεθος καταλαβαίνουμε ότι δεν ήταν ο τάφος για κάποιον ηγεμονίσκο ή κάποιο αξιωματούχο.”
Η επέμβαση, όπως μου ανακοίνωσαν τότε από το Υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου έγινε από τον τότε πρωθυπουργό τον κ. Σημίτη ο οποίος έστειλε τον θανόντα πλέον Μοσκώφ, που ήταν μορφωτικός σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας, να ζητήσει από την αιγυπτιακή πλευρά να σταματήσει το έργο και να μην μας δώσουν τις άδειες (σ.σ. τις άδειες που αφορούσαν το τελευταίο στάδιο των ανασκαφών που πιθανόν να έφερναν στο φως το ταριχευμένο σώμα του Αλέξανδρου). Η αιγυπτιακή πλευρά μου το ανέφερε αυτό. Μου είπαν κατά λέξη:  «Κυρία Σουβαλτζή, είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στα χρονικά η ίδια σας η χώρα να ζητάει κάτι τέτοιο. Πηγαίνετε να τα βρείτε και τα λέμε”. Συνεχίζοντας αναφέρει ότι παίχτηκαν πάρα πολλά παιχνίδια τα οποία δεν γνωρίζει καθώς δεν είναι ούτε πολιτικός ούτε διπλωμάτης αλλά αρχαιολόγος: “Εκείνη η εποχή ήταν μία εποχή έντονων αντιδράσεων για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων. Ήταν πάλι προσπάθειες να πάρουν τα Σκόπια το όνομα Μακεδονία… Ο κ.Πάγκαλος με είχε καλέσει – όλοι ξέρουμε πόσο ελεύθερα μιλάει –  και μου είπε δεν είναι τόσο οι ζήλιες των αρχαιολόγων, αυτές υπάρχουν, αλλά αυτό το θέμα δημιουργούσε έναν εθνικισμό, και ότι πρέπει οι τόνοι να είναι χαμηλοί. Δηλαδή να μην μιλάμε για τάφο Αλέξανδρου αλλά για ένα ελληνικό μνημείο. Να μην μιλάμε για να μην ανεβεί το φρόνημα των Ελλήνων. Ίσως εκείνη την εποχή να γινόταν παζάρια για το όνομα”.
Συνεχίζοντας αναφέρει ότι για την συγκεκριμένη ανασκαφή στην Αίγυπτο είχαν παιχθεί πολλά παιχνίδια. “Βέβαια εκείνη την εποχή στην κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία ήταν αντιπολίτευση. Όλοι στην Νέα Δημοκρατία ξέρανε το θέμα και όλοι υπόσχονταν ότι θα το ταχτοποιούσαν όταν έρχονταν στην εξουσία. Και ήρθαν φυσικά στην εξουσία, αν τακτοποίησαν τίποτα, πείτε το μου και εμένα. Τίποτα δεν έγινε απολύτως”. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ζήτησε να συνομιλήσει ακόμη και με τον τότε πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή χωρίς όμως να τα καταφέρει καθώς υπήρχε απροθυμία από το ιδιαίτερο γραφείο του.
Τέλος η κ. Σουβαλτζή κάνει αναφορά στην συνάντηση της με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αίγυπτο κατά την διάρκεια των ανασκαφών στην όαση: “Είναι μία συνάντηση που δεν μπορεί να την σβήσει κάποιος εύκολα από την μνήμη του, διότι παραδέχθηκε – είχε έρθει με μία ομάδα επιστημόνων –  ότι είναι ένα πολύ μεγάλο εύρημα το οποίο, όπως μου είπε, θα άλλαζε όχι μόνο τη μοίρα της όασης και γενικότερα της Αιγύπτου, αλλά και κατά κάποιο τρόπο όλου του κόσμου. Κάποια στιγμή υπήρξε κάποια διαμάχη μεταξύ μας γιατί μου ανέφερε ότι ο Αλέξανδρος ήταν μέθυσος, κίναιδος, τα γνωστά. Και του είπα δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο διότι εάν ήταν κάποιος κίναιδος δεν θα έκανε αυτά τα μεγάλα έργα αλλά θα ήταν δέσμιος του πάθους του και ότι τα περί μέθυσου ήταν ιστορίες που δημιουργήθηκαν στην ρωμαϊκή εποχή όταν η Ρώμη ήθελε να δείξει ότι από εκείνη ξεκίνησε ο πολιτισμός… Μου είπε κάποια στιγμή (σ.σ. ο πρέσβης του Ισραήλ) ότι ο Αλέξανδρος προσκύνησε τον αρχιερέα στην Ιερουσαλήμ. Και του είπα “κ. Πρέσβη αυτά τα γράφει ένας Εβραίος ιστορικός(Ιώσηπος Φλάβιος) και δεν ευσταθούν καθώς ο Αλέξανδρος δεν πέρασε από την Ιερουσαλήμ. Αν μου λέγατε ότι ο αρχιερέας προσκύνησε το Αλέξανδρο, αυτό να το πιστέψω. Αλλά να μου πείτε ότι ένας  Αλέξανδρος πήγε ειδικά να προσκυνήσει τον αρχιερέα αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ”. Και μου είπε ότι είχα θάρρος, και όποιος έχει θάρρος κάποια στιγμή το πληρώνει. Φεύγοντας ο πρέσβης του Ισραήλ την συνεχάρη για την ανασκαφή: “Εύχομαι να πάνε όλα καλά, εάν σας αφήσουν να συνεχίσετε”. πηγή

——————————————————————————————————————————————————————————————

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

...Ἀλέξανδρος οὐ μόνον τὸν ἠθικὸν καὶ πολιτικὸν παραλαβεῖν λόγον, 
ἀλλὰ καὶ τῶν ἀποῤῥήτων καὶ βαθυτέρων διδασκαλιῶν, 
ἃς οἱ ἄνδρες ἰδίως ἀκροατικὰς καὶ ἐποπτικὰς προσαγορεύοντες 
οὐκ ἐξέφερον εἰς πολλούς, μετασχεῖν. 
 Στιγμιότυπο από 2014-09-25 01:13:23το όνομα του Αλεξάνδρου σε ιερογλυφικά

 Σύνδεσμοι για τον Αλέξανδρο:

…Καθορῶν(σ.σ Φίλιππος) δὲ τὴν φύσιν αὐτοῦ δυσνίκητον μὲν οὖσαν, ἐρίσαντος μὴ βιασθῆναι, ῥᾳδίως δ’ ἀγομένην ὑπὸ λόγου πρὸς τὸ δέον, αὐτός τε πείθειν ἐπειρᾶτο μᾶλλον ἢ προστάττειν, καὶ τοῖς περὶ μουσικὴν καὶ τὰ ἐγκύκλια παιδευταῖς οὐ πάνυ τι πιστεύων τὴν ἐπιστασίαν αὐτοῦ καὶ κατάρτισιν, ὡς μείζονος οὖσαν πραγματείας καὶ κατὰ τὸν Σοφοκλέαπολλῶν χαλινῶν ἔργον οἰάκων θ’ ἅμα, μετεπέμψατο τῶν φιλοσόφων τὸν ἐνδοξότατον καὶ λογιώτατον Ἀριστοτέλην, καλὰ καὶ πρέποντα διδασκάλια τελέσας αὐτῷ. τὴν γὰρ Σταγειριτῶν πόλιν, ἐξ ἧς ἦν Ἀριστοτέλης, ἀνάστατον ὑπ’ αὐτοῦ γεγενημένην συνῴκισε πάλιν, καὶ τοὺς διαφυγόντας ἢ δουλεύοντας τῶν πολιτῶν ἀποκατέστησε. σχολὴν μὲν οὖν αὐτοῖς καὶ διατριβὴν τὸ περὶ Μίεζαν Νυμφαῖον ἀπέδειξεν, ὅπου μέχρι νῦν Ἀριστοτέλους ἕδρας τε λιθίνας καὶ ὑποσκίους περιπάτους δεικνύουσιν. ἔοικε δ’ Ἀλέξανδρος οὐ μόνον τὸν ἠθικὸν καὶ πολιτικὸν παραλαβεῖν λόγον, ἀλλὰ καὶ τῶν ἀποῤῥήτων καὶ βαθυτέρων διδασκαλιῶν, ἃς οἱ ἄνδρες ἰδίως ἀκροατικὰς καὶ ἐποπτικὰς προσαγορεύοντες οὐκ ἐξέφερον εἰς πολλούς, μετασχεῖν. ἤδη γὰρ εἰς Ἀσίαν διαβεβηκώς, καὶ πυθόμενος λόγους τινὰς ἐν βιβλίοις περὶ τούτων ὑπ’ Ἀριστοτέλους ἐκδεδόσθαι, γράφει πρὸς αὐτὸν ὑπὲρ φιλοσοφίας παῤῥησιαζόμενος ἐπιστολήν, ἧς ἀντίγραφόν ἐστιν·
«Ἀλέξανδρος Ἀριστοτέλει εὖ πράττειν. οὐκ ὀρθῶς ἐποίησας ἐκδοὺς τοὺς ἀκροατικοὺς τῶν λόγων· τίνι γὰρ δὴ διοίσομεν ἡμεῖς τῶν ἄλλων, εἰ καθ’ οὓς ἐπαιδεύθημεν λόγους, οὗτοι πάντων ἔσονται κοινοί; ἐγὼ δὲ βουλοίμην ἂν ταῖς περὶ τὰ ἄριστα ἐμπειρίαις ἢ ταῖς δυνάμεσι διαφέρειν. ἔῤῥωσο»
Στιγμιότυπο από 2014-09-05 17:45:14Η Ανάληψη του Μ.Αλεξάνδρου

megas-alexandros

Στιγμιότυπο από 2016-02-26 22:41:14

Στιγμιότυπο από 2016-02-26 22:32:48

 ————————————————————————–

 Ο Νέαρχος υπήρξε ο επικεφαλής του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Ασία. Ήταν κρητικής καταγωγής, γιος του Ανδροτίμου (πιθανόν από την Λατώ). Ο Βασιλιάς Φίλιππος Β΄ τον εξόρισε στην Αμφίπολη, καθώς ο ίδιος είχε πέσει στη δυσμένεια του Βασιλιά. Αργότερα αποκαταστάθηκε από τον Αλέξανδρο και ανέλαβε διοικητής της Λυκίας στην Μικρά Ασία… Φτάνοντας στις εκβολές του ποταμού Ινδού (Αύγουστος 325 π.Χ) και αντιμετωπίζοντας την απροθυμία των στρατιωτών του να συνεχίσουν, ο Μ. Αλέξανδρος αποφάσισε την επιστροφή. Προκειμένου να διερευνήσει τη δυνατότητα θαλάσσιας σύνδεσης του Ινδού με τον Τίγρη και τον Ευφράτη, , έδωσε εντολή στον Νέαρχο να επιστρέψει παραπλέοντας τις ακτές. Η εκστρατεία αυτή, ο παράπλους του Νεάρχου (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 325 π.Χ.), είχε πολλά στοιχεία εξερεύνησης (βλ. εδώ την οικουμένη –κατά Ηρόδοτο-484-425 π.χ  &  βλ. εδώ τους Καλάς -η παράδοση τους θέλει απογόνους των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου).

-.-

 
8 Σχόλια

Posted by στο 24 Αυγούστου 2014 in Έλλην Λόγος

 

8 responses to “Αμφίπολη _ Σίουα _ Αλέξανδρος

 1. dimkoud

  2 Οκτωβρίου 2014 at 1:09 ΠΜ

  …από την εισήγηση του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Θεόδωρου Μαυρογιάννη με θέμα «Ο τύμβος της Αμφιπόλεως: έλεγχος των γεγονότων και των πηγών της περιόδου 324-294 π.Χ.» που έλαβε χώρα την Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014…:

   
 2. dimkoud

  26 Ιουλίου 2015 at 2:00 ΜΜ

  Τις τελευταίες ώρες έντονη είναι η φημολογία τόσο στην περιοχή της Αμφίπολης όσο και στο διαδίκτυο ότι στο κέντρο του μνημείου υπάρχει κάτι ασύλληπτο για τα δικά μας μάτια, κάτι το απίστευτο, κάτι το μοναδικό!
  Επιπρόσθετα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Amfipoli News, μεγάλες ποσότητες χρυσού και κτερισμάτων φαίνεται να εντοπίστηκαν (με ειδικό εξοπλισμό) στο κέντρο του Τύμβου Καστά.
  Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το εσωτερικό του Τύμβου έχει δαιδαλώδη κτίσματα και μυστικούς χώρους (βιβλιοθήκες, θησαυροφυλάκια κτλ)!
  Παρακάτω σας παραθέτουμε τα ευρήματα από τον πολύ μικρότερο σε έκταση τάφο του Φιλίππου Β’ στη Βεργίνα.
  πηγή

   

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s