RSS

Χρονολόγιο eurogroups …1-2-3

21 Φεβ.
eurogroup1 11/2/2015
Ἔρις-Ἔρως->…ένα φωνήεν δρόμος;

…Το δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας(FT), υποστηρίζει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης συμφώνησε με τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών στη σύνταξη ενός κοινού ανακοινωθέντος το οποίο μάλιστα «υπέγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης». Ο κ. Βαρουφάκης πάντως φέρεται να διαψεύδει ότι συμφώνησε κάνοντας λόγο για «διαρροές αμφιβόλου ποιότητος». Σύμφωνα με τους FT, μετά τη συμφωνία, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλοι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση φέρονται να αποχώρησαν. Ο Γιάνης Βαρουφάκης τηλεφώνησε στην Αθήνα να ενημερώσει για την εξέλιξη αυτή. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης άσκησαν βέτο στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο ανέφερε τα εξής:

«Σήμερα το Eurogroup έκανε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και της κατάστασης του υπάρχοντος προγράμματος προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup προέβη σε εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.

Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.

Σε αυτή τη βάση, θα αρχίσουμε τώρα την τεχνική εργασία για την περαιτέρω αξιολόγηση των σχεδίων μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα για να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.

Αν αυτή είναι επιτυχής αυτό θα γεφυρώσει το χρονικό διάστημα για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup, ώστε να εργαστούν σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνάντησή μας την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου».

«Στο εν λόγω ανακοινωθέν υπάρχει η λέξη ‘γέφυρα’ κάτι που ζητεί η ελληνική κυβέρνηση, όμως όχι με την έννοια που της αποδίδει ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης» αναφέρουν οι FT.
«Όμως το κοινό ανακοινωθέν δεν έμελλε να εκδοθεί. Παραμένει ένα ακόμη τεχνούργημα του ελληνικού δράματος» καταλήγει η οικονομική εφημερίδα.

Σημειώνεται ότι σε πρωινές του δηλώσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης τόνισε ότι η διατύπωση «παράταση του μνημονίου» στο κοινό ανακοινωθέν του χθεσινού Eurogroup προκάλεσε την αντίδραση της Ελλάδας και οδήγησε τελικά σε ματαίωση της έκδοσής του.
«Η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να δεχθεί κάποιες διατυπώσεις που δείχνουν ότι υπάρχει μια εμμονή σε μια παλιά πολιτική. Ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσαν αμέσως τον πρωθυπουργό ως οφείλουν εκφράζοντας και οι δύο τις αντιρρήσεις τους για το κοινό ανακοινωθέν, ενώ αρνητική ήταν και η απάντηση του κ. Τσίπρα» είπε.

πηγή
Σύνοδος κορυφής -12/2/2015

Ἔρις-Ἔρως->…ένα φωνήεν δρόμος;

 eurogroup2 16/2/2015
Το κατά Βαρουφάκη «splendid document» που του στερήθηκε η χαρά να υπογράψει, υποκατασταθέν από ένα επόμενο ερήμην του…:

«Draft 15 Feb – close of business

Today, the Eurogroup took stock of the current situation in Greece, based on intensive dialogue between the new Greek authorities and the Institutions.

The Greek authorities have expressed their commitment to a broader, socially just and stronger reform process aimed at durably improving growth prospects. In particular, the Hellenic Government commits to implementing long overdue reforms to tackle corruption and tax evasion, and upgrade the public administration. It announced its intention to take urgent action to ensure a fairer and more effective tax system and to contain the humanitarian crisis. It will ensure that any new measures do not reverse existing commitments and are fully funded. It will refrain from unilateral action and will work in close agreement with its European and international partners.

Greece will fully respect its commitments to partners to ensure sound and sustainable public finances, by reaching and then sustaining sizeable primary balances. The feasibility of reaching the fiscal target for 2015 will be considered in light of evolving economic circumstances. Measures for reducing the debt burden and achieving a further credible and sustainable reduction of the Greek debt-to-GDP ratio should be considered in line with the commitment of the Eurogroup in November 2012.

At the same time, the Greek authorities reiterated their unequivocal commitment to the financial obligations to all their creditors.

The above forms a basis for an extension of the current loan agreement, which could take the form of a intermediate programme, as a transitional stage to a new contract for growth for Greece, that will be deliberated and concluded during this period.

When considered useful, the European Commission will provide technical assistance to Greece to strengthen and accelerate the implementation of reforms.

The Eurogroup invites the Institutions to continue technical work with the Greek authorities, including to identify intermediate financing needs, how they will be covered and the appropriate conditionalities. The Institutions will report to the Eurogroup by February.» reuters

«Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ημερών(σ.σ εντεύθεν της Τσικνοπέμπτης) που τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών συνεργάστηκαν με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Ευ. Τσακαλώτο και τους εκπροσώπους του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που βρίσκονται εδώ και αρκετές ημέρες στις Βρυξέλλες [Γ. Χουλιαράκη–πρόεδρο του ΣΟΕ, Ε. Παναρίτη-«after a career with the World Bank»…«I’m not Greek, I’m American» g, κ.ά] διαπιστώθηκε «χάος» σε τρία βασικά σημεία που οι δυο πλευρές άνοιξαν τα χαρτιά τους. Τα τρία αυτά σημεία είναι: οι ιδιωτικοποιήσεις, το δημοσιονομικό(η Ελλάδα ζητάει 1,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 έναντι 3% που προβλέπει το μνημόνιο, «το βλέπουν θετικά») και τα εργασιακά.
…η ελληνική πλευρά θα ζητήσει σήμερα από τους εταίρους ξεκάθαρη αναφορά για το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους στο ανακοινωθέν που θα επιχειρηθεί να συμφωνηθεί για να εκδοθεί, …κρατάει πολύ χαμηλά τον πήχη αναφορικά με το σημερινό Eurogroup, υποστηρίζοντας ότι «θα είναι μια δύσκολη συνεδρίαση» … σχεδόν βεβαιότητα ότι θα υπάρξει και νέο έκτακτο Eurogroup έως το τέλος της εβδομάδας(σ.σ 20/2), προκειμένου να προχωρήσει η διαπραγμάτευση»

———————————————————————————————————————————————————————————————

17 Φεβρουαρίου 2015-€2day

Χθες το βράδυ μετά το τέλος του Eurogroup και πριν από τη συνέντευξη των κ. Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί, Λαγκάρντ και Ρέγκλινγκ, είχαμε μια σύντομη συνομιλία με έναν εκ των δανειστών για να σχηματίσουμε καλύτερη άποψη για τα τεκταινόμενα.
…Δεν έχει νόημα να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup(κατόπιν εκείνου της 16/2) για να συναντηθούν ξανά οι υπουργοί, συμπλήρωσε.
Λίγη ώρα αργότερα ανακοινωνόταν ότι Eurogroup θα συγκαλείτο την Παρασκευή αν η Ελλάδα αιτείτο παράταση του μνημονίου.
Με αφορμή την απόφαση της ΕΚΤ για τον ELA την Τετάρτη(18/2->βλ. 7ήμερο πλαφόν-+3,5 δισ.) ρωτήσαμε αν θα μπορούσε η ΕΚΤ να προειδοποιήσει με διακοπή των δανείων σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας.
Όμως, η απάντηση ήταν αρνητική, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε πανικό. Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει ξαφνικά, δήλωσε ο ίδιος.
«Οι κεντρικές τράπεζες* δεν προαναγγέλλουν τέτοιες κινήσεις» πρόσθεσε.

* «Στο αυτί ψιθυριστά»

——————————————————————————————————————————————————————————————–

19 Φεβ 2015

προ του (τρίτου) eurogroup της 20 Φεβ 2015
Επιστολή του Γ. Βαρουφάκη προς τον Γ. Ντέισελμπλουμ
Αγαπητέ πρόεδρε του Eurogroup
Τα τελευταία πέντε χρόνια ο λαός της Ελλάδας έχει καταβάλει αξιοσημείωτες προσπάθειες για την οικονομική προσαρμογή. Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται σε μια ευρύτερη και βαθύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία που αποσκοπεί στη διαρκή βελτίωση των αναπτυξιακών και εργασιακών προοπτικών στην επίτευξη της βιωσιμότητα του χρέους και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, διασφαλίζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και μετριάζοντας το σημαντικό κοινωνικό κόστος της διαρκούσης κρίσης.
Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν ότι οι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις συμφωνηθείσες διαδικασίες διακόπηκαν από τις πρόσφατες προεδρικές και εθνικές εκλογές και ότι, ως αποτέλεσμα, αρκετές από τις τεχνικές διευθετήσεις έχουν ακυρωθεί. Οι ελληνικές αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές, και δηλώνουν την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να αποτραπούν τεχνικές επιπλοκές στο πλαίσιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική ως προς το χρηματοπιστωτικό και διαδικαστικό της περιεχομένου.
Σ ΄αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές Αρχές αιτούνται τώρα την επέκταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFA) για μια  περίοδο  έξι μηνών από την λήξη της, κατά την οποία περίοδο θα προχωρήσουμε από κοινού, αξιοποιώντας την υπάρχουσα ευελιξία στην παρούσα διευθέτηση, προς την κατεύθυνση της επιτυχούς ολοκλήρωσης και αναθεώρησης στην βάση των προτάσεων, από τη μια πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και από την άλλη των θεσμών.
Ο στόχος της αιτούμενης εξάμηνης παράτασης της διάρκειας της Σύμβασης είναι :
α) Να συμφωνήσει στους  αμοιβαία αποδεκτούς  χρηματοπιστωτικούς και διοικητικούς  όρους, η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει την δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα επιτύχει τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, θα εγγυηθεί την βιωσιμότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τους την παρούσα οικονομική κατάσταση.
β) να βεβαιώσει, συνεργαζόμενοι στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς μας εταίρους, ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα έχουν πλήρη χρηματοδότηση, απέχοντας από μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
γ) Να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επαναφέρει την εξαίρεση (waiver) σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς.
δ) Να επεκταθεί η διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSF που διατηρεί το ΤΧΣ (HFSF) για τη διάρκεια της Συμφωνίας.
ε) ;;;
στ) Να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάμεσα στις τεχνικές ομάδες, για τη δυνατότητα ενός νέου Συμβολαίου για την Aνάκαμψη και την Aνάπτυξη στο οποίο προσβλέπουν οι ελληνικές Αρχές,  ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και το ΔΝΤ, και το οποίο θα μπορούσε να ακολουθήσει την τρέχουσα Συμφωνία.
ζ) ;;;
η) Να συμφωνηθεί η εποπτεία υπό το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και, στο ίδιο πνεύμα, υπό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά τη διάρκεια της επεκταθείσας Συμφωνίας.
θ) Να συζητηθούν οι τρόποι της ενεργοποίησης της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 σχετικά με τα δυνατά περαιτέρω μέτρα για το χρέος και τη βοήθεια τα οποία θα εφαρμοστούν , μετά την ολοκλήρωση της επεκταθείσας συμφωνίας, ως μέρος του Συμβολαίου που θα ακολουθήσει.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω,  η Ελληνική Κυβέρνηση εκφράζει την αποφασιστικότητα της να συνεργαστεί στενά με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε: α) να επιτύχει δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, β) να διευκολύνει την Ελληνική Κυβέρνηση να εισάγει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις μακράς πνοής που απαιτούνται για την αποκατάσταση του βιοτικού  επιπέδου εκατομμυρίων ελλήνων πολιτών μέσα από τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, την επωφελή απασχόληση και κοινωνική συνοχή.

__________________

«Η νέα πρόταση βασίζεται σε μια χρηματοδότηση – γέφυρα και δεν εκπληρώνει τους όρους του προγράμματος», δήλωσε ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Το ελληνικό αίτημα, είπε ο κ. Γέγκερ, δεν αποτελεί ουσιαστική λύση.
eurogroup3 20/02/2015

Το επίσημο κείμενο όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ

Ακολουθεί μεταφρασμένο το πλήρες κείμενο του ανακοινωθέντος του αποψινού Eurogroup.

«Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής οι οποίες ανελήφθησαν από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια των λίγων τελευταίων εβδομάδων διεξαγάγαμε, από κοινού με τους θεσμούς, έναν εντατικό και εποικοδομητικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές και καταλήξαμε σε μια κοινή θέση σήμερα.

Το Γιούρογκρουπ σημειώνει, στο πλαίσιο της υπάρχουσας διευθέτησης, το αίτημα των ελληνικών αρχών για την παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement, MFFA), η οποία θεμελιώνεται σε ένα σύνολο δεσμεύσεων. Ο σκοπός της παράτασης αυτής είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη βάση των όρων της τρέχουσας διευθέτησης, με την καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένης ευελιξίας η οποία θα εξετασθεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς. Αυτή η παράταση θα γεφυρώσει το χρόνο που θα απαιτηθεί για τις συζητήσεις για μια ενδεχόμενη διάδοχη διευθέτηση ανάμεσα στο Γιούρογκρουπ, τους θεσμούς και την Ελλάδα.

Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν έναν πρώτο κατάλογο μεταρρυθμιστικών μέτρων, επί τη βάση της τρέχουσας συμφωνίας, ως το τέλος της Δευτέρας 23ης Φεβρουαρίου (2015). Οι θεσμοί θα εκφέρουν μια πρώτη άποψη για το εάν αυτή είναι επαρκώς συνεκτική ώστε να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο κατάλογος αυτός θα διευκρινιστεί περαιτέρω και κατόπιν θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς ως τα τέλη του Απριλίου.

Μόνον η έγκριση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του παραταθέντος προγράμματος από τους θεσμούς θα επιτρέψει με τη σειρά του την οποιαδήποτε εκταμίευση της εναπομείνασας δόσης από το τρέχον πρόγραμμα του ΕΤΧΣ και την μεταφορά των κερδών του 2014 από το πρόγραμμα SMP. Αμφότερες υπόκεινται στην έγκριση του Γιούρογκρουπ.

Ενόψει της αξιολόγησης από τους θεσμούς η Ευρωομάδα συμφωνεί ότι τα κεφάλαια, τα οποία είναι ως τώρα διαθέσιμα στο ΤΧΣ, θα πρέπει να διακρατηθούν από τον ΕΤΧΣ, άνευ δικαιώματος τρίτων, για τη διάρκεια της παράτασης της MFFA. Τα κεφάλαια θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα κατά τη διάρκεια της παράτασης της MFFA και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τα κόστη ανακεφαλαιοποίησης και εκκαθάρισης τραπεζών. Θα μπορούν να εκταμιευθούν κατόπιν αιτήματος με απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας / του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.

Υπό αυτό το φως καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεργαστούν στενά με τους ευρωπαϊκούς και τους διεθνείς θεσμούς και εταίρους. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον δικό του ρόλο.

Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη σθεναρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα αποσκοπεί στην διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και της προαγωγής της κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι αρχές δεσμεύονται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί εδώ και πολύ καιρό για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν την ευθύνη να χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τη συνεχιζόμενη παροχή τεχνικής βοήθειας.

Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την αδιαμφισβήτητη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς όλους τους πιστωτές τους πλήρως και εγκαίρως –fully and timely.

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν επίσης να εγγυηθούν τα απαραίτητα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή τα έσοδα που απαιτούνται για να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους –to guarantee debt sustainability, όπως όριζε το ανακοινωθέν του Γιούρογκρουπ του Νοεμβρίου του 2012. Οι θεσμοί, σε ό,τι αφορά τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015, θα λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015.

Με δεδομένες αυτές τις δεσμεύσεις καλωσορίζουμε το ότι σε έναν αριθμό πεδίων, οι ελληνικές πολιτικές προτεραιότητες μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση και την καλύτερη εφαρμογή της τρέχουσας διευθέτησης. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από την ακύρωση μέτρων και από μονομερείς αλλαγές των πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την ανάκαμψη της οικονομίας ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αυτά αξιολογούνται από τους θεσμούς –as assessed by the institutions.

Βάσει του αιτήματος, των δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών, των γνωμοδοτήσεων των θεσμών και τη σημερινή συμφωνία, θα ξεκινήσουμε τις εθνικές διαδικασίες με σκοπό να καταλήξουμε σε μια οριστική απόφαση για την παράταση της τρέχουσας Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης του ΕΤΧΣ για έως και τέσσερις μήνες από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΧΣ. Επίσης καλούμε τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ξαναρχίσουν αμέσως το έργο τους που θα επιτρέψει την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Παραμένουμε δεσμευμένοι στη χορήγηση επαρκούς στήριξης στην Ελλάδα ωσότου ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές εφόσον τηρήσει τις δεσμεύσεις εντός του συμφωνημένου πλαισίου». Ν

Αντί σχολίου, η από 7/3/2011 ανάρτηση:

«Μια διαχρονική ιστορία εν ΕΛ ΛΑΔΙ»

Παραμονή της Κ.Δευτέρας-23/2/2015…

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!

Υ.Γ:   Αποτίμηση  Ιρλανδού υποικ <-> «Απολογία» ευρωβουλευτή Εμμ.Γλέζου // Στο διάγγελμά του το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίστηκε πως… «η Ελλάδα χθες πέτυχε μια σημαντική διαπραγματευτική επιτυχία στην Ευρώπη»! Πέτυχε;;; //  Τι «πήραμε»-Τι «δώσαμε»;;;

————————————-

-.-

Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο 21 Φεβρουαρίου 2015 in Έλλην Λόγος

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s