RSS

Βαρουφάκης, Λαπαβίτσας για την συμφωνία ESM

13 Αυγ.

13 Αυγ 2015

Μη βιώσιμη χαρακτήρισε τη νέα συμφωνία ο τέως υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής. «Η βελτίωση που έγινε στο μνημονιακό κείμενο* ήταν η βέλτιστη που θα μπορούσε να γίνει, στο πλαίσιο μιας ιδιαίτερα ταπεινωτικής συμφωνίας, που παραμένει απολύτως μη βιώσιμη» υπερθεμάτισε ο κ. Βαρουφάκης.

* «ναρκοπέδιο ευφημισμών»

 • διαγενεακή δικαιοσύνη‘=>μειώσεις συντάξεων
 • υπερταιπεδ -> το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ως υφίστατο την 31.12.2014, επανέρχεται στο προσκήνιο και ισχύει ακριβώς!
Signiority-κατάταξη των εσόδων από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσα απ’ αυτό το ταμείο : τα πρώτα €25δισ. -> για την αποπληρωμή του νέου χρέους που θα συσσωρευθεί μέσα από την διαδικασία  ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Εκτίμηση για …οροφή των εσόδων του ταμείου στο ύψος της ανακεφαλαιοποίησης!
 • Η ελληνική κυβέρνηση θα ενισχύσει την διακυβέρνηση του ΤΧΣ…=>;
Λιγότερος έλεγχος της ελληνικής κυβέρνησης στο ΤΧΣ…=> Η δυνατότητα να δώσουμε ψήφο στις μετοχές του ΤΧΣ από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα παραμείνει -στο διηνεκές- …όνειρο θερινής νυκτός.

ΣΔΟΕ-ΓΓΔΕ

«Πολύ δύσκολη η -επί 6μηνο- προσπάθεια συνεργασίας ΣΔΟΕ-ΓΓΔΕ… Αντιστάσεις ΓΓΔΕ στο ΣΔΟΕ…»

Εστιάζουμε στο απόσπασμα της ομιλίας του τέως υποικ Βαρουφάκη στην βουλή -13 Αυγ 2015:

«Στο νέο μνημόνιο δεσμευόμεθα για άμεση νομοθέτηση της μεταφοράς, στο τέλος Οκτωβρίου 2015, όλων των δυνατοτήτων και όλου του προσωπικού του ΣΔΟΕ στην ΓΓΔΕ καθώς και ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ του ΣΔΟΕ από την ψήφιση του ν4321/2015»

 • «Είναι πάρα πολύ ύποπτο αυτό»
 • «Το ΣΔΟΕ παραδίδεται ουσιαστικά σε ένα από τα φέουδα της τρώηκας»

Tί εννοεί ο ‘ποιητής’;

 • …μονοδρόμηση εσόδων υπέρ τρώηκα;
 • …επιλεκτική(υπέρ τίνων;) προαγωγή-στόχευση των ελέγχων;

Όπως εξήγησε, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου1 στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδα. Όμως, συνέχισε, το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα τουλάχιστον στο αμέσως επόμενο διάστημα2, ενώ παράλληλα, η Bundestag δεν νομίζω ότι θα το εγκρίνει. Σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες, τάχθηκε υπέρ της μείωσής τους, καλώντας την Ε.Ε. να εγγυηθεί την ασφάλεια των ελληνικών συνόρων. Ν

1. υπάρχει πλέον αρκετή εμπειρία για να υλοποιήσουν οι Ευρωπαίοι μόνοι τους ένα πρόγραμμα στήριξης. Ίσως το 2010 τα πράγματα να ήταν ακόμη διαφορετικά. Σήμερα το ΔΝΤ δεν χρειάζεται πια. Σε αυτά τα συμφραζόμενα λοιπόν δεν καταλαβαίνω τη γερμανική στάση που θέλει πάση θυσία να συμμετέχει το ΔΝΤ, διότι το Ταμείο είναι σχετικά ακριβό(απαιτεί πολύ υψηλότερα επιτόκια από τους Ευρωπαίους, ενώ τα δάνειά του είναι σχετικά βραχυπρόθεσμα) και εντέλει όχι αμερόληπτο(έχει προσφέρει δάνεια και ζητεί από τους άλλους να δεχθούν ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να είναι σε καλύτερη θέση τα δικά του δάνεια)» Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Ντάνιελ Γκρος N
2. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας θα αποφασιστεί όταν το δημόσιο χρέος καταστεί βιώσιμο(«ληφθεί η απόφαση ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους»), υποστήριξε η επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου. Ν
Εξαιρούνται των περικοπών -των περιλαμβανομένων στις κατατεθείσες το απόγευμα τροπολογίες- οι συνταξιούχοι της ΤτΕ(υπαγομένης αυτής στο καθεστώς  της ΕΚΤ)…;!
—————————————————————————————————————————————————————————————————–

«Ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα συζητούσαμε ένα μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ κάλεσε τα στελέχη της κυβέρνησης να αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Όπως κατήγγειλε, η συμφωνία είναι υφεσιακή, επιβαρύνει την οικονομία και αυξάνει το χρέος. «Προβλέπει επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων με όρους αποικιοκρατικούς»(…όχι κι όλα δικά μας -βλ. επίσης, στιγμιότυπα από το «Euro Summit» και «Υπερχρεωμένοι και χωρίς περιουσία») συνέχισε, κάνοντας λόγο για ένα πρόγραμμα σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής, με στόχο την αύξηση των πλεονασμάτων. «Η επιβολή υφεσιακών μέτρων είναι παραλογισμός καθώς το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα φτάσει το 200%» συμπλήρωσε ο κ. Λαπαβίτσας. Καταλήγοντας, κατήγγειλε ότι «μόνο ως αποικιοκρατική μπορεί να εκληφθεί η νέα δανειακή σύμβαση».

ΥΓΝLive

 • 02:02 Ξεκινάει η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής
 • «Τέτοια ώρα, 4:10 το πρωί, γίνονται μόνο πραξικοπήματα…» -Ν.Μιχαλολιάκος
 • «Ανατολή στη Βουλή, παραμονή Δεκαπενταύγουστου…» -Ν.Δένδιας
 • Greek parliament approves draft 3rd bailout after all-night session thanks to opposition votes -AP
 • Greek parliament backs 85bn euro bailout deal, despite rebellion by some government MPs -BBC
 • «ΝΑΙ» στη συμφωνία ψήφισαν 222 βουλευτές , «ΟΧΙ» ψήφισαν 64 βουλευτές, ενώ 11 βουλευτές ψήφισαν «παρών».


-.-

Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο 13 Αυγούστου 2015 in Έλλην Λόγος

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s