RSS

«Αν όχι εμείς, τότε ποιός;» ~ Ιβάν Σαββίδης

04 Οκτ.
Από την ομιλία(pdf) του Ι.Σαββίδη στην τελετή έναρξης(3 Οκτ 2015) 
της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας:

«…Διαπιστώνουμε λοιπόν την εμφανή έλλειψη εμπιστοσύνης προς την εξουσία, οι πολίτες έχουν πλέον πάψει να πιστεύουν πως κάποιος μπορεί να αλλάξει κάτι στη ζωή τους προς το καλύτερο. Η κατάσταση αυτή είναι το πρόσφορο έδαφος που μπορούν να εκμεταλλευτούν και να αξιοποιήσουν προς δικό τους όφελος δυνάμεις ξένες προς τον ελληνισμό.

Γι’ αυτό και σήμερα έχει φτάσει η στιγμή της αλήθειας, όταν πάνω απ’ όλα και απ’ όλους, βρίσκονται η ενότητα και η ομόνοια –έχουμε την υποχρέωση να είμαστε ισχυροί, για να μπορέσουμε να αποκρούσουμε τις προκλήσεις που υψώνει ο σύγχρονος πολιτισμός μπροστά μας. Διαφορετικά, δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τον εαυτό μας ως έθνος ξεχωριστό.

Πάντοτε επαναλαμβάνω, πως εμείς οι Πόντιοι, είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε την ευθύνη ΚΑΙ για τη μοίρα της Ελλάδας και του ελληνικού λαού

…Σήμερα, για να επιτύχουμε να διατηρήσουμε την κρατική υπόσταση της Ελλάδας, απαραίτητη είναι η «συνέργεια δυνατοτήτων» ολόκληρου του ελληνικού έθνους. Συνεχίζω να επαναλαμβάνω αυτήν τη σκέψη με την ελπίδα να εισακουστεί όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από τα μέλη της διασποράς, τους ηγέτες του ποντιακού ελληνισμού, τους επικεφαλής των Ομοσπονδιών, της νεολαίας. Μήπως για το γεγονός ότι δεν έχουμε εισακουστεί, τελικά φέρουμε εμείς οι ίδιοι την ευθύνη;

Ίσως οι σκεπτικιστές επισημάνουν, πως ο λόγος μου αυτός ίσως ταίριαζε καλύτερα να ακουστεί από τα μέλη του κυβερνητικού επιτελείου. Αλλά ας αφήσουμε τους πολιτικούς εκεί που είναι. Σήμερα, εγώ θέλω να μιλήσω στις καρδιές σας. Όσοι είστε εδώ σήμερα σε αυτήν την αίθουσα, καθώς μεγαλώνετε, προφανώς αναρωτιέστε για το νόημα της ζωής. Για κάποιους αυτό μπορεί να είναι η καλή μόρφωση, μια δουλειά με κύρος, η επιτυχία, η οικονομική άνεση… και αυτό είναι υπέροχο! Αλλά δυστυχώς, ή μάλλον, ευτυχώς, όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν το μοναδικό λόγο ύπαρξης του ανθρώπου. Σας εκκαλώ, μην είστε εσωστρεφείς, απαθείς και εγωιστές. Ρωτήστε τους μεγαλύτερους. Πολλοί από αυτούς, έχοντας γίνει επιτυχημένοι στην ενασχόληση τους, θα σας πουν, πως τελικά το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης καταλήγει στο να υπηρετείς το λαό σου. Εμείς οι Πόντιοι το έχουμε πολύ έντονο αυτό το συναίσθημα, είμαστε περήφανοι για το υψηλό εθνικό φρόνημά μας, την ιστορία μας(ο σύνδεσμος απαντάται και εδώ), την κουλτούρα μας.

Η αποστολή σας δεν είναι μόνο να διατηρήσετε την ποντιακή εθνική ταυτότητα, αλλά και να προσθέσετε νέες σύγχρονες μεθόδους και φόρμες για τη περαιτέρω προώθηση των πολιτισμικών μας αξιών, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, την επικοινωνία των εθίμων και των παραδόσεων του λαού μας.

Αναλάβετε πρωτοβουλία, συμμετέχετε στις διαδικασίες αυτές, αναπτύξτε διεθνή προγράμματα και έργα. Ιερή υποχρέωση δική μας είναι να στηρίξουμε τις προοδευτικές πρωτοβουλίες της νεολαίας. Γιατί η νεολαία, εσείς, θα πρέπει να διορθώσετε τα προβλήματα του παρελθόντος, να πραγματοποιήσετε εκείνο το άλμα στις σχέσεις της διασποράς με το ελληνικό κράτος, να αποδείξετε με έργα πόσο απαραίτητοι και χρήσιμοι είστε για την ιστορική πατρίδα σας, να επιτύχετε επιτέλους να γίνει ο ποντιακός ελληνισμός μια αναπόσπαστη συνιστώσα της επίσημης ελληνικής κρατικής πολιτικής. Η δουλειά που πρέπει να γίνει ως προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να είναι συστηματική, διαχειρίσιμη, με σαφείς, κατανοητούς και επιτεύξιμους στόχους.

Συχνά στη Ρωσία, ερχόμενοι αντιμέτωποι με μια υπολογίσιμη πρόκληση, ακούγεται το σύνθημα «Αν όχι εμείς, τότε ποιός;». Το ίδιο ακριβώς ερώτημα θέλω να θέσω και σε εσάς. Ποιός, αν όχι οι Πόντιοι, έχοντας κατανοήσει πλήρως την ιστορική αποστολή τους, θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και την πρωτοβουλία για την ίδρυση ενός πυρήνα, ενός κέντρου που θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μετέπειτα παγκόσμια ομογενοποίηση του ελληνικού λαού; …»

πηγή

-.-

 
Σχολιάστε

Posted by στο 4 Οκτωβρίου 2015 in Έλλην Λόγος

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s