RSS

Η μεγάλη απάτη για τις τράπεζες

09 Οκτ.

Τρίτη 6/10/15 – 14:20

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΟΥΣ 
ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΣΑΝ ΜΕΤΡΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ... ΟΛΙΓΑΡΧΩΝ!
Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Ένα από τα ελάχιστα σημεία των προγραμματικών δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα που προκάλεσε χειροκροτήματα των κυβερνητικών βουλευτών ήταν η αναφορά του στις τράπεζες. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση- την οποία θα φορτωθεί και πάλι ο ελληνικός λαός, μέσω της αύξησης του χρέους- ως τελευταία ευκαιρία διάσωσης του τραπεζικού συστήματος. Για να προλάβει τη δικαιολογημένη δυσφορία των φορολογουμένων, υποσχέθηκε ότι αυτή τη φορά, όποιες τράπεζες χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του δημοσίου, θα έχουν το αντίστοιχο management.

Οι κυβερνητικοί βουλευτές ενθουσιάστηκαν, πιστεύοντας, ενδεχομένως, ότι αυτό ισοδυναμεί με έλεγχο της κυβέρνησης, του δημοσίου, της κοινωνίας πάνω στις εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσες τράπεζες. Το μόνο που αποδεικνύει αυτή η ελαφρότητα, είναι ότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν καν διαβάσει το τρίτο Μνημόνιο, που με συνοπτικές διαδικασίες ψήφισαν. Γιατί αυτό που δρομολογεί, με άτεγκτη ακρίβεια, το Μνημόνιο είναι μια ανακεφαλαιοποίηση- «εξυγίανση» που θα παραδώσει τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών στο ευρωπαϊκό (κυρίως γαλλογερμανικό) χρηματιστικό κεφάλαιο. Δεδομένου δε ότι οι τράπεζες ελέγχουν τη ροή του χρήματος και των δανείων, ο έλεγχός τους από τους «εταίρους» σημαίνει ότι θα μπορέσουν να βάλουν στο χέρι σειρά στρατηγικής σημασίας ελληνικών επιχειρήσεων που εξαρτώνται άμεσα από τα τραπεζικά δάνεια για την επιβίωσή τους. Υπερβολές; Κρίνετε μόνοι σας.

Ιδού τι αναφέρει επί λέξει το τρίτο Μνημόνιο στην ενότητα 3,

περί «Διασφάλισης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας»:

«Η ανεξαρτησία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα είναι πλήρως σεβαστή, ενώ θα ενισχυθεί η δομή της διακυβέρνησής του με σκοπό την πρόληψη προληπτικών παρεμβάσεων». Δηλαδή, η κυβέρνηση δεν θα έχει την παραμικρή δυνατότητα ελέγχου στο βασικό θεσμό που θα υλοποιήσει την ανακεφαλαιοποίηση. Αλλά αυτό δεν είναι τίποτα:

-«Έως τα μέσα Οκτωβρίου 2015, ο νόμος περί ΤΧΣ θα τροποποιηθεί έτσι ώστε (μεταξύ άλλων)… να συσταθεί επιτροπή επιλογής (των μελών του Δ.Σ. του ΤΧΣ) αποτελούμενη από έξι ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, εκ των οποίων τρεις θα διοριστούν από θεσμικά όργανα της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, η ψήφος του οποίου θα υπερισχύει σε περίπτωση ισοψηφίας». Δηλαδή, με απλά ελληνικά, οι Γαλλογερμανοί θα ελέγχουν απολύτως το «ελληνικό ΤΧΣ» και μέσω αυτού τις διοικήσεις και το management των τραπεζών.

«Η κυβέρνηση δεν θα παρεμβαίνει στη διαχείριση, τη λήψη αποφάσεων και τις εμπορικές πράξεις των τραπεζών, που θα συνεχίσουν να λειτουργούν βάσει των αρχών της αγοράς». Ξεχάστε, δηλαδή, κάθε σκέψη για Σεισάχθεια υπέρ των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πάει λέγοντας. Νόμος είναι το κέρδος των ξένων «επενδυτών» και των Ελλήνων ολιγαρχών, που θα μετατραπούν σε ελάσσονες εταίρους τους.

-«Τα μέλη των Δ.Σ. και τα ανώτατα διευθυντικά στελέχη των τραπεζών θα ορίζονται χωρίς κρατικές παρεμβάσεις... Έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2016, το ελληνικό (!) ΤΧΣ, με τη βοήθεια ανεξάρτητου διεθνούς συμβούλου, θα καθιερώσει πρόγραμμα επισκόπησης των Δ.Σ. των τραπεζών (ιδού η δέσμευση στους δανειστές, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας εμφάνισε σαν δική του… σχεδόν αντικαπιταλιστική πρόταση!). ‘Εως τα τέλη Ιουνίου του 2016, τα μέλη των Δ.Σ. μπορεί να αντικαθίστανται με τρόπο που να εξασφαλίζει ότι τα Δ.Σ. των τραπεζών περιλαμβάνουν τουλάχιστον τρεις διεθνείς εμπειρογνώμονες… Οι εμπειρογνώμονες αυτοί θα προεδρεύουν επίσης σε όλες τις επιτροπές των συμβουλίων». Με άλλα λόγια, πλήρης παράδοση της διοίκησης και του management σε εκπροσώπους του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.

Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με  ε υ θ ύ ν η  των ολιγαρχών και των προηγούμενων κυβερνήσεων, βρίσκεται σε κατάσταση ζόμπι και δεν σώνεται, με τη σημερινή του μορφή, με την όποια ανακεφαλαιοποίηση. Δύο δρόμοι διαγράφονται μπροστά μας: είτε η πλήρης παράδοσή του στους δανειστές, με το κόστος της διάσωσης να φορτώνεται και πάλι στις πλάτες του λαού, είτε η εθνικοποίησή του, με κοινωνικό έλεγχο, ώστε να τεθεί στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και της φιλολαϊκής, οικονομικής ανάπτυξης. Αυτός ο δεύτερος δρόμος προϋποθέτει, ωστόσο, τη ρήξη με την ευρωζώνη και την αποκατάσταση εθνικής, νομισματικής κυριαρχίας. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει. Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν αξιοθρήνητα φύλλα συκής και προφάσεις εν αμαρτίαις.

~~~

Αξιοσημείωτα σχόλια

#6 vanta 08-10-2015 15:32

επειδη πολυ κοσμος ειναι εξαγριωμενος με το οτι ο Λαφαζανης και η Κωνσταντοπουλου δεν εριξαν την κυβερνηση Τσιπρα που διπλωσε μνημονιακα, θα πρεπει να εξηγηθει στον κοσμο η συμπεριφορα της ΛΑΕ. Βεβαιως ο Τσιπρας απεδειχτηκε πολυ βρωμικος αλλα ο κοσμος θελει να ξερει γιατι η ΛΑΕ δεν αντεδρασε νωριτερα

 #5 Φερώνυμος 08-10-2015 07:16

Γιατί δεν αναφέρεστε πουθενά για την ιδιωτική «Τράπεζα της Ελλάδος»; Αυτή γιατί είναι εκτός «εθνικοποιήσεων»;

#2 Παραγυιός 06-10-2015 16:42

Για την ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ του ΣΥ.ΡΙΖ.»Α». και της «πρώτης φοράς …αριστερά» δεν μάς λέτε τίποτα όμως.

Γιατί δεν παραιτούνταν οι Λαφαζανικοί «αντιρρησίες» ΠΡΙΝ από την ψήφιση του νέου μνημονίου?

Γιατί η Κωνσταντοπούλου δεν έπιασε ΔΗΜΟΣΙΩΣ τον Τσίπρα να τον ξεμπροστιάσει όταν είδε ότι ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ εκείνος δεν έπαιρνε σοβαρά την Επιτροπή για το Χρέος και δεν είχε σκοπό να χρησιμοποιήσει τα …πορίσματά της? Γιατί αφήνατε ΟΛΟΙ ΣΑΣ εκεί στο «ΙΣΚΡΑ» επί τόσους μήνες τον πουλημένο αγράμματο βαλτό χαφιέ των μυστικών υπηρεσιών να παρασταίνει τον … αριστερό(!!!) …»επαναστάτη»?
Τότε δεν τα βλέπατε?
Ε, αφού δεν τα …βλέπατε, καλά να πάθετε. Αντί να τον πετάξετε εσείς στα σκουπίδια, εκείνος σάς πέταξε σε αυτά!
Βαλτοί ήσαστε? Αυτός ήτανε ο ρόλος σας σε αυτό το βρομερό παιχνίδι? Αυτό αποδεικνύεται εκ των υστέρων…!

#1 Foteini 06-10-2015 13:53

Και τί περιμένατε, λοιπόν, όλοι εσείς τής …»Αριστερής …πλατφόρμας» επί τόσους μήνες; Δεν βλέπατε από τόν Φεβρουάριο (-εικ2εικ3εικ4)ακόμα προς τά πού πάνε τά πράγματα; Τέτοια …μυωπία, πιά;;; Ή, μήπως, δουλευόμαστε όλοι κανονικά;
Γιατί δεν σηκωνόσαστε να φύγετε από τόν Απρίλιο κιόλας και να ρίξετε αυτήν τήν ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ Κυβέρνηση τού ΞΕΝΟΚΙΝΗΤΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΙΣΚΟΥ Τσίπρα;;; Γιατί δεν παραιτηθήκατε ΠΡΟΤΟΥ ψηφισθή τό νέο Μνημόνιο τού Τσίπρα ώστε να μην επιτραπεί η ψήφισή του;;; Έρχεστε ΤΩΡΑ και παριστάνετε τούς μετά Χριστόν …Προφήτες;;; Και γιατί δεν επιβάλατε τήν αντικατάσταση τού ΠΡΑΚΤΟΡΑ Στουρνάρα; Και γιατί δεν αξιώσατε τήν ΕΞΑΓΟΡΑ τών μπατιροΤραπεζών μέσω τού ΧΑΑ (η Κεφαλαιοποίησή τους είναι αστεία: με €3 δις θα μπορούσατε να τίς έχετε αγοράσει και να τίς έχετε ήδη πετάξει στά σκουπίδια, γλυτώνοντας τόν λαό και τό έθνος από τίς βρομερές βδέλλες τού Σάλλα, τού Λάτση, κλπ! Τώρα, που πάιξατε τόν ύποπτο ρόλο σας και βγήκατε στό περιθώριο, κάν’τε τήν …Επανάσταση !!!
-.-

 

 
2 Σχόλια

Posted by στο 9 Οκτωβρίου 2015 in Έλλην Λόγος

 

2 responses to “Η μεγάλη απάτη για τις τράπεζες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s