RSS

X(i) …Liberal World Order _ Πτυχές Παγκοσμιοποίησης & Δημοσίου Χρέους

22 Δεκ.

[…]

[…]

«Χιουμοριστικό Bonus»

Νοέμβριος 2016
πηγή
Δημογραφική εξέλιξη Ευρώπης και πλανήτη -από τέλη 17ου αι. κι εντεύθεν- με σημείο αναφοράς την Γαλλία: εδώ

Πτυχές παγκοσμιοποίησης και δημοσίου χρέους

Μετά την επισήμανση αναφορών στις  γερμανικές και γαλλικές ‘πρόνοιες’ (“list it or lose it”: αν δεν αναφερθεί δεν προστατεύεται) εντός CETA(COMPREHENSIVE ECONOMIC AND TRADE AGREEMENT BETWEEN CANADA-E.U) -πρόλογος της διατλαντικής εμπορικής και επενδυτικής ‘συνεργασίας’ TTIP κατά μίαν άποψη, βλέπε σχετική ανάρτηση: «Πρόνοιες E.U-μελών εν CETA», επισημαίνοντα και  επιλογές ελληνικές/…για λογαριασμό της Ελλάδας.

Ταινία Flash

…Δεν πιστεύω στην επιλεκτική, «α λα καρτ», παγκοσμιοποίηση.
Όταν θέλεις παγκοσμιοποίηση, πρέπει να έχεις παγκοσμιοποίηση άνευ ορίων
(‘Άπειρον’-infinitude)
υποικ στουρνάρας, βλ. 05:00-05:23, Ιαν 2013
 …Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι σε ένα χρόνο ο πολιτικός χάρτης της Ευρώπης ίσως είναι διαφορετικός… Εάν ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός ενισχυθούν, αυτό θα είναι επικίνδυνο. Αυτό θα οδηγήσει κατ’ ελάχιστον σε προστατευτισμό
δ.ΤτΕ στουρνάρας, Ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός είναι ρίσκα για την Ευρώπη, Νοε 2016
  • Η Ελλάδα σε καλό δρόμο

«Η Άγγελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζουν προφανώς σε έναν άλλο κόσμο — αλλιώς δεν εξηγείται ότι και οι δύο αναγνωρίζουν στην Ελλάδα ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο. Οι αριθμοί λένε ξεκάθαρα κάτι άλλο»

«Παραπλανούν» Mέρκελ – Σόιμπλε για Ελλάδα, AfD-Νοε 2013
  • Ανάπτυξη και προϋπολογισμός εξελίσσονται καλύτερα

«…Επιπλέον μεταρρυθμίσεις είναι ωστόσο απαραίτητες, όπως για παράδειγμα στην αγορά εργασίας(1) και τις ιδιωτικοποιήσεις(2). Είναι όμως ευχάριστο ότι ανάπτυξη και προϋπολογισμός εξελίσσονται καλύτερα(…!) από ότι υπολογίζονταν στο πρόγραμμα…»

Αποκλείει απομείωση του ελληνικού χρέους ο Ρέγκλινγκ, Νοε 2016

«…Πρακτικά ο ESM, απευθυνόμενος στο ΔΝΤ, (), λέει ότι μπορεί να βελτιωθούν ελαφρώς οι πολύ κακές  προβλέψεις του Ταμείου για το ονομαστικό χρέος και τις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες το 2060. …Δεν συγκρίνουμε συνεπώς τα υποθετικά 40 δισ. του 2060 με το πραγματικό και άμεσο κούρεμα το 2012 κατά 107 δισ. σε ονομαστική αξία και κατά άλλα 100 δισ. σε παρούσα αξία, αλλά με την προβολή των ποσών αυτών το 2060, δηλαδή με 1 τρις 330 δισ.! Για να έχουμε μια αίσθηση των μεγεθών και της ιστορίας(3) της περιόδου 2010-2017…»

Βενιζέλος: Το κούρεμα του 2012 σε τιμές 2060 είναι 1,33 τρισ, Δεκ 2016
Κτήση ~35 €λεπτά & (άνευ psi)διαδρομή ‘Φραγκφούρτη’-‘Πάρνηθα‘ ~65 €λεπτά ⇒ ~1,86(65:35)→Κέρδος ~186%

Κατά το νεοπαγές πρόγραμμα ESM -25/5/2016, «…επαναφορά της μεταφοράς των κερδών ANFA και SMP(2014 κι εντεύθεν, ένεκα της έκτοτε εκκρεμούς ‘αξιολόγησης’) στην Ελλάδα -από το οικονομικό έτος 2017- ώστε να λειτουργήσει ως εσωτερικό αποθεματικό ασφαλείας του ΕΜΣ προκειμένου να μειωθούν οι μελλοντικές ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες…»

Μοσκοβισί -Σεπ 2016

‘Δείκτες’

1 αγορά εργασίας»)

Βλ. και Ν3907/άρθρο 37 §5, πρόνοια 2011 για τους παρανόμως εισελθόντες εν είδει ‘χρονομεριδίων νομιμότητας’ μισθωτής εργασίας, έναν χρόνο από το ποδαρικό του 2010 με Καλλικράτη/Ιθαγένεια…

2 ιδιωτικοποιήσεις»)

COSCO …is a Chinese shipping and logistics services supplier company. It is a government-owned company of the People’s Republic of China… Fraport*: …our current shareholder structure: – State of Hesse 31.34%Stadtwerke Frankfurt am Main Holding GmbH 20.01% – Deutsche Lufthansa AG 8.45 % – BlackRock Inc. 2.92% – Legg Mason, Inc3.00 % –  U n k n o w n  34.28%... State Grid Corporation of China(SGCC)→(24% ΑΔΜΗΕ) is the largest electric utility company in the world. It is state-owned and transmits and distributes power in China and in overseas markets…(…κλιμακούμενη η παρουσία των Σινών)

* Βλέπε: 
α) «passenger charge» ενδεικτικώς εδώ 
β) «χρηματοδότηση» ενδεικτικώς εδώ -παρεμπιπτόντως δε και εδώ
γ) Ένα μπουκέτο άνθεων(πηγή) από τον μπαξέ της σύμβασης(scribd) με την fraport:
«Εάν ο παραχωρησιούχος επιθυμεί να εκχωρήσει ουσιώδες τμήμα των συμβατικών υποχρεώσεών του σε υπεργολάβο, θα παράσχει στο δημόσιο όλα τα απαραίτητα στοιχεία του προτεινόμενου υπεργολάβου, όπως την εμπειρία, το προσωπικό που θα απασχοληθεί στην εν λόγω σύμβαση υπεργολαβίας, καθώς και τα οικονομικά στοιχεία αλλά και τα συγκεκριμένα καθήκοντα που θα ανατεθούν στον εν λόγω υπεργολάβο. Το δημόσιο οφείλει να απαντήσει στο αίτημα εντός τριάντα ημερών. Ε ά ν  το δημόσιο δεν απαντήσει εντός του ανωτέρω χρονικού πλαισίου, θα θεωρηθεί ότι έχει δώσει την συγκατάθεσή του» [σελ. 164-165,  §§ 22.3 – 22.4].
«Σύμφωνα με τους όρους της παρούσας σύμβασης, το Δημόσιο (…) θα παρέχει υποστήριξη ή θα διευκολύνει τους υπηκόους κρατών  ε κ τ ό ς  Ευρωπαϊκής Ένωσης που απασχολούνται στη διαχείριση ή/και τη λειτουργία των περιφερειακών αεροδρομίων να αποκτούν άδειες εισόδου (βίζα) και άδειες εργασίας για τους ίδιους και τις οικογένειές τους» [σελ. 74, § 4.3.2.ι].
Πάμε τώρα να ρίξουμε μια ματιά στην σελίδα 85 της σύμβασης, επειδή το περιεχόμενο της παραγράφου 4.9.6 μου φαίνεται απίστευτο:
«Το Δημόσιο θα αποζημιώνει και θα κρατά αζήμιο τον παραχωρησιούχο , τους υπαλλήλους, αντιπροσώπους, εργολάβους του (κάθε βαθμίδας) σε πρώτη ζήτηση, από κάθε ευθύνη για: 
(i) θάνατο ή σωματική βλάβη οποιουδήποτε προσώπου,
(ii) ζημία ή φθορά περιουσίας  (συμπεριλαμβανομένης περιουσίας που ανήκει στο Δημόσιο ή στον παραχωρησιούχο ή για την οποία έκαστος εξ αυτών είναι υπεύθυνος) και
(iii) όλες τις ζημίες (συμπεριλαμβανομένων δικαστικών εξόδων επί τη βάσει αποζημίωσης) που μπορεί να προκύψουν ή να επέλθουν  λ ό γ ω  πράξης, παράλειψης ή αμέλειας  ο π ο ι ο υ δ ή π ο τ ε  μέρους σύμβασης αεροδρομίου (…)».
Εξαιρετικό! Παρ’ ότι η Fraport είναι ο εργοδότης, την αποζημίωση για ό,τι στραβό κι ανάποδο συμβεί, την πληρώνει το ελληνικό κράτος! Ντεραπάρει το κλαρκ και τραυματίζει εργάτη; Γλιστράει υπάλληλος και σπάει το πόδι του; Χάνονται οι αποσκευές κάποιου επιβάτη; Ό,τι κι αν γίνει, το αφτί των γερμανών δεν χρειάζεται να ιδρώσει. Πληρώνει το ελληνικό δημόσιο!   

3 μια αίσθηση των μεγεθών και της ιστορίας»)

ΟΔΔΗΧ

3α

Χρεοκοπίες ατέλειωτες: 1827, 1843, 1893, 1932, 2010. Το 1999 ήταν η χρονιά που εξοφλήσαμε την τελευταία δόση του χρέους μας μετά την εγκαθίδρυση του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου το 1898. Η χρονική διάρκεια μέχρι να δημιουργήσουμε επονείδιστα(…!) και επαχθή(…!) χρέη, που μας ξανάφεραν σε συνθήκες πτώχευσης, κράτησε μόλις 11(…!) χρόνια. (→1999-2010) Για αυτά τα 11 χρόνια θα μείνουμε σε διεθνή εποπτεία απροσδιόριστο διάστημα… Γιαννίτσης -Απρ 2016

3β

…παραθέτουμε τον προϋπολογισμό του 2008, επειδή ο αντίστοιχος του 2009 παραποιήθηκε, «κατακρεουργήθηκε» καλύτερα, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από το ΔΝΤ, έτσι ώστε να εξυπηρετεί όσο το δυνατόν καλύτερα τα σχέδια τους.

Όπως φαίνεται από τον Πίνακα Ι, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2008, κατά περίπου 67 δις € – παρά τις δύο διαγραφές, συνολικού ύψους γύρω στα 120 δις €. Φυσικά δε, το χρέος ως προς το ΑΕΠ «εκσφενδονίστηκε» στα ύψη, από 110% στο 180% – αφού κατέρρευσε το ΑΕΠ της χώρας, σχεδόν κατά 24%. Πως είναι δυνατόν όμως να αυξηθεί το χρέος ενός κράτους κατά 187 δις € (120 δις € συν 67 δις €) σε πέντε μόλις έτη, όταν σε όλη την προηγούμενη ιστορία του, για πάνω από 60 έτη δηλαδή, δεν είχε ξεπεράσει τα 270 δις €;  Βιλιάρδος -Οκτ 2013

Προεκτείνεται ο άνω προβληματισμός Βιλιάρδου(επιπλέον χρέος €187δισ. εντός 5ετίας 2008-2013) ακολούθως, διάγοντας την οδό των …πρωτογενών πλεονασμάτων εντεύθεν του Σεπ 2011 ελέω ΕΕΤΗΔΕ(→οδηγός στο «ξέφωτο των πλεονασμάτων» κατά τον εισηγούμενο αρμοδίως τότε βενι) -νυν ΕΝΦΙΑ. Ψηλαφούμε την συνέχεια της δανειακής συμπεριφοράς του Ελλ. Δημοσίου μέσα από τα πιστωτικά έσοδα από δάνεια & τίτλους του:

Eκτέλεση προϋπολ/ογισμού 2015

  • «Πιστωτικά έσοδα» (Σελ.4→Πίν.3→επιπρόσθετα στοιχεία…):

2014: €156δισ.

2015: €764δισ. (ήτοι: 4+ αεπ 2015 ή/και 2+ εμφανές δημόσιο χρέος)…!

Μεταβολή «πιστωτικών εσόδων», εντός (όχι πέντε αλλά) ΕΝΟΣ έτους -2015: + €608δισ.! ΠΡΟΣ ΤΙ;
Βλ. και Έκθεση Ελεγκτικού Συνεδρίου περί το οικον. έτος 2015 (σελ15/έκθεσης ή σελ17/pdf ή εδώ)
  • Χρεολύσια βραχυ/μεσομακροπρόθεσμου δανεισμού (Σελ.5):

2014: €129δισ./€25δισ.

2015: €740δισ./€27δισ.

Μεταβολή «χρεολυσίων βραχυπρόθεσμου δανεισμού» εντός 2015: + 611δισ.!  ΠΡΟΣ ΤΙ;…

(Σημειωτέα είναι για λόγους …μνήμης και η …υποπολλαπλάσια των άνω μεταβολών συνδρομή του Ε.Δ:  230φεύγα 2008-2012,  90έλα €δισ. 2015, σε περιβάλλον ‘τίτλων’ Ε.Δ υπό ‘tough discount’)

3γ

«Where did the money go»


«Η Ελλάδα πρέπει να έχει ορίσει τη διοίκηση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων έως τα τέλη του έτους»,

Σόιμπλε -Οκτ 2106

Εμβόλιμον

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu expressed his support for every type of trilateral cooperation between his country with Greece and Cyprus(Δύο υπουργοί του Ντ. Τράμπ ενδιαφέρονται για το φυσικό αέριο και τις τράπεζες της Κύπρου), speaking on Thursday after a meeting in Jerusalem with the visiting premiers of Greece and Cyprus, Alexis Tsipras and Nikos Anastasiades. The influential Israeli leader referred to a genuine friendship among the three peoples, while citing «common interests» in the all-important energy sector(Greece exits €arth … Earth 2.0 – Υπερχρεωμένοι και χωρίς περιουσία…;). Netanyahu also thanked Athens and Nicosia for the recent assistance conveyed to Israel to fight a spate of wildfires. Along those lines, he revealed that the three prime ministers discussed the prospects of creating a regional multinational force to deal with natural disasters, such as earthquakes, wildfires and floods.

 8 Δεκ 2016 -13:43

Εντός ~8ώρου, παρεμπιπτόντως, από βήματος Μαξίμου εξαγγέλεται χορήγηση προεόρτιας ‘ξυλοκαΐνης’ €0,6δισ. προς 1,6 εκ.* συνταξιούχους (πόθεν; «αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων»). Εξαγγέλεται προεορτίως, προ της προόδου του ‘τροχίσματος** μεθεορτίως, ευρύτερα ΚΑΙ επί τούτου -ενεργοποιουμένου του ‘κόφτη’ cfm στον βαθμό που η eurostat καταγράψει απόκλιση εκ των δημοσιονομικών στόχων(βλ. κάτωθι επιστολή υποικ). Οι υπαναχωρήσεις ποικίλες, το στυλ μοναδικό…

8 Δεκ 2016 -21:02
(«Ευπειθώς αναφέρω»)είναι μια εφάπαξ πληρωμή και δεν υπάρχει πρόθεση να αποτελέσει μόνιμο κομμάτι της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, που τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή. …Οι ελληνικές αρχές παραμένουν απολύτως δεσμευμένες στην εκτέλεση της συμφωνημένης δημοσιονομικής πορείας η οποία βασίζεται σε στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 0,5%, 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα. …θα ενεργοποιήσουν τον έκτακτο δημοσιονομικό μηχανισμό (contingency fiscal mechanism)βλ.αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις’ …σε περίπτωση που τα στοιχεία τα οποία θα επικυρώσει η Eurostat δείχνουν ότι οι παραπάνω δημοσιονομικοί στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί… 
Επιστολή Τσακαλώτου προς €γκρουπ&ΕΜΣ -21 Δεκ 2016(βλ. και ‘κοινωνική επιδότηση’ 30/12)

*

Εκλογές 25/1/2015: Εγγεγραμμένοι 9,95 εκ., ψήφισαν 63,62% / ΣΥΡΙΖΑ: 2,25 εκ. ψήφοι
Εκλογές 20/9/2016: Εγγεγραμμένοι 9,84 εκ., ψήφισαν 56,57% / ΣΥΡΙΖΑ: 1,93 εκ. ψήφοι.
Είδωλο …προόδου(αριθμητικής) ⇔ επαναλήψιμη διαφορά 0,32εκ.1,6εκ.

**

«…Δεν μπορείτε κάνετε μια οικονομία να ευημερήσει μέσω των φόρων. Δεν γίνεται. Είναι νόμος της φύσης! …Όταν το κοινωνικό κράτος προκαλεί την φτώχεια, την οποία προσπαθεί να μετριάσει με κοινωνικές παροχές, ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑΚΑΝΕΙ… Όταν είναι πιο δελεαστικό να ζεις με κοινωνικά επιδόματα αντί να δουλεύεις, ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑΚΑΝΕΙ…»
Dr. Arthur Laffer, συνέντευξη 22 Δεκ 2016

ΥΓ

…We are grateful to the Washington Post, the New York Times, Time Magazine and other great publications whose directors have attended our meetings and respected their promises of discretion for almost 40 years. …It would have been impossible for us to develop our plan for the world if we had been subjected to the lights of publicity during those years. But, the world is more sophisticated and prepared to march towards a world government. The supernational  sovereignty of an intellectual elite and world bankers is surely  p r e f e r a b l e  to the national auto-determination practiced in past centuries…
David Rockefeller, Ιουν 1991
The measure of a man is what he does with power» –βιογραφία)

«…Είχα προειδοποιήσει πριν από τη ψηφοφορία για το Brexit, ότι θα βλάψει την επιστημονική έρευνα στη Βρετανία, ότι μία ψήφος για αποχώρηση θα είναι ένα βήμα προς τα πίσω, και το εκλογικό σώμα -ή τουλάχιστον ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό του- δεν έδωσε περισσότερη σημασία σε μένα από ό,τι σε οποιονδήποτε από τους άλλους πολιτικούς ηγέτες, συνδικαλιστές, καλλιτέχνες, επιστήμονες, επιχειρηματίες και προσωπικότητες, όλοι οι οποίοι έδωσαν την ίδια συμβουλή που αγνοήθηκε στην υπόλοιπη χώρα. Αυτό που έχει σημασία τώρα, πολύ περισσότερο από τις επιλογές που γίνονται από αυτά τα δύο εκλογικά σώματα, είναι το πώς αντιδρούν οι ελίτ.

Πρέπει εμείς, με τη σειρά μας, να απορρίψουμε αυτές τις ψηφοφορίες ως ξεσπάσματα άξεστου λαϊκισμού που δεν λαμβάνουν υπόψη τα γεγονότα, και να προσπαθήσουμε να παρακάμψουμε ή να περιορίσουμε τις επιλογές που εκπροσωπούν; Θα έλεγα ότι αυτό θα ήταν ένα τρομερό λάθος. Οι ανησυχίες που υποβόσκουν κάτω από αυτές τις ψήφους για τις οικονομικές συνέπειες της παγκοσμιοποίησης και την επιτάχυνση της τεχνολογικής αλλαγής, είναι απολύτως κατανοητές…

…Αν οι κοινότητες και οι οικονομίες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα επίπεδα της μετανάστευσης, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να ενθαρρύνουμε την παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος που τα εκατομμύρια μεταναστών θα πειστούν να αναζητήσουν το μέλλον τους στην πατρίδα τους.

Μπορούμε να το κάνουμε, είμαι ένας μεγάλος οπτιμιστής για το είδος μου. Αλλά αυτό θα απαιτήσει από τις ελίτ, από το Λονδίνο μέχρι το Χάρβαρντ, από το Cambridge μέχρι το Χόλιγουντ, να μάθουν τα μαθήματα του περασμένου έτους. Να μάθουν, πάνω απ‘ όλα, το μέτρο της ταπεινοφροσύνης»«

«Κραυγή διαμαρτυρίας του κόσμου το Brexit και ο Τραμπ»,

Stephen Hawking, Δεκ 2016

 

Infinitude

Χαρούμενα Χριστούγεννα – Αίσιον και Ειρηνικό το 2017

-.-

Advertisements
 
1 σχόλιο

Posted by στο 22 Δεκεμβρίου 2016 in Έλλην Λόγος

 

One response to “X(i) …Liberal World Order _ Πτυχές Παγκοσμιοποίησης & Δημοσίου Χρέους

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s