RSS

banking

«...Ολα γίνονται, αρκεί να μη χάσουν οι τράπεζες. 
Και τελικά να μην έχουν στην ουσία κανένα ρίσκο*Συγγνώμη, αλλά πώς το αποκαλείτε αυτό το σύστημα;
 
«Είναι το οικονομικό σύστημα “στυγνή ληστεία”». Ν.Τσόμσκι
Οι οίκοι αξιολόγησης τι ρόλο παίζουν σε όλα αυτά;
«Οι οίκοι αξιολόγησης** συμπληρώνουν ιδανικά το “γκανγκστερικό σύστημα”, αφού έχουν συνυπολογίσει, πριν από κάθε επένδυση, ότι αν κάτι δεν πάει καλά στη χώρα στην οποία γίνονται επενδύσεις, τότε θα αναλάβει τα χρέη η εκεί κυβέρνηση, δηλαδή οι φορολογούμενοι. Δηλαδή κάτι το οποίο αποτελεί σκάνδαλο, αυτοί το έχουν συμπεριλάβει στους υπολογισμούς τους! Γι’ αυτό και κάποιοι, πολύ λίγοι, ακόμη και μέσα σε αυτήν την κρίση, τα καταφέρνουν μια χαρά…»
 
 bamking-system-government-and-people
«Μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, το χρονικό περιθώριο για να παραδοθούν τα πωλούμενα ομόλογα στους αγοραστές τους ήταν 3 ημέρες (το λεγόμενο Τ+3). Οι κερδοσκόποι δηλαδή μπορούσαν να περιμένουν (ή να προκαλέσουν) να πέσει η τιμή των ομολόγων (να ανεβεί, δηλαδή, το spread) για τρεις ημέρες, χρονικό διάστημα όχι πολύ μεγάλο.
Στις 22 Οκτωβρίου 2009, η Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε τη δυνατότητα οι τρεις αυτές ημέρες να γίνουν δέκα (Τ+10).
Στις 10 Δεκεμβρίου 2009, έγινε κάτι ακόμη χειρότερο: Η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε να μην επιβάλλονται κυρώσεις σε όποιον κερδοσκόπο δεν έδινε τα ομόλογα στον αγοραστή τους μετά τη λήξη των δέκα ημερών!Όχι μόνον δηλαδή είχαν όλον τον καιρό να κάνουν πάρτυ με τα ομόλογα, αλλά μπορούσαν να το κάνουν χωρίς κανένα ρίσκο! 
Το εξωφρενικότερο είναι ότι αυτές οι δύο αποφάσεις δεν πάρθηκαν με Πράξη του Διοικητική της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλου, όπως ήταν το νόμιμο, αλλά με απλές εντολές της Διεύθυνσης Οργάνωσης της ΤτΕ. Η δυνατότητα που δόθηκε δηλαδή στους κερδοσκόπους να κάνουν το πάρτυ ήταν παράνομη! Η παράνομη αυτή κατάσταση επιχειρήθηκε να νομιμοποιηθεί με την υπʼ αριθ. 158/10-2-2010 Πράξη του Διοικητή της ΤτΕ, την οποία δεν θα υπέγραφε ο ίδιος ο Προβόπουλος, αλλά ο υποδιοικητής Ι. Παπαδάκης. Ούτε όμως αυτή η πράξη υπογράφηκε ποτέ και η προθεσμία 10 ημερών για να κερδοσκοπήσουν στα ομόλογα χωρίς ρίσκο έμεινε παράνομη. Νόμιμη εξακολουθούσε να είναι η προθεσμία των τριών ημερών.
Η δυνατότητα για το κερδοσκοπικό πάρτυ συνεχίστηκε μέχρι τις 8 Απριλίου 2010, οπότε μειώθηκε η κερδοσκοπική προθεσμία στη μία ημέρα και αποτράπηκε σχεδόν πλήρως η δυνατότητα κερδοσκοπίας. Ήταν όμως πια πολύ αργά. Ήδη τα ελληνικά ομόλογα είχαν καταρρεύσει…».(~15 ημέρες προ της επίσημης ανακοίνωσης του ελλείμματος 2009 <-> «Καστελόριζο»)
(**)
Το δικό της σύστημα χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης σκοπεύει να δημιουργήσει η BRICS(Βλ. εδώ)

———————————————————————————————————————————————————————————————-

 ...they’ll enjoy any profits while shifting losses to taxpayers...
Αυτό που έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008 δεν είχε προηγούμενο: από πολλές απόψεις μπορεί να συγκριθεί με την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Οπως γνωρίζουμε πλέον σήμερα, η Lehman δεν χρεοκόπησε ξαφνικά, αλλά αφέθηκε να χρεοκοπήσει συνειδητά, 50 ημέρες πριν από τις (σίγουρα χαμένες για τους Ρεπουμπλικανούς) εκλογές στις ΗΠΑ. Βασικός υπεύθυνος της «κατάρρευσης»στην πραγματικότητα κατεδάφισης με εκρηκτικά- ήταν ο τότε υπουργός Οικονομικών του Τζορτζ Μπους, Χανκ Πόλσον, ο οποίος «έπεισε» τον ομοσπονδιακό τραπεζίτη Μπεν Μπερνάνκι (αλλά και την Βank of Αmerica, που περίμενε στο τηλέφωνο για να εξαγοράσει τη Lehman αλλά τελικά «αποζημιώθηκε» αγοράζοντας κοψοχρονιά την επίσης χρεοκοπημένη Μerrill Lynch) να μην επέμβουν για να σώσουν μια «καταδικασμένη» τράπεζα. Το γεγονός ότι ο Πόλσον ήταν πρώην διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας«βαμπίρ» Goldman Sachs και για χρόνια ορκισμένος αντίπαλος του «Γορίλα», όπως ήταν το παρατσούκλι του διευθυντή της Lehman Ντικ Φουλντ, πέρασε έκτοτε σχεδόν απαρατήρητο όπως και ο πραγματικός ρόλος τού τότε Νο. 2 της Fed και σημερινού υπουργού Οικονομικών του Ομπάμα Τίμοθι Γκάιτνερ.
Ο Μπερνάνκι, καταθέτοντας πριν από λίγες ημέρες σε επιτροπή του Κογκρέσου η οποία ερευνά- δύο χρόνια μετά!- τα αίτια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, δήλωσε πως η Lehman «δεν μπορούσε να σωθεί» και χαρακτήρισε τη χρεοκοπία της «πολύ θλιβερή υπόθεση».
Πώς όμως τότε διασώθηκε μέσα σε λίγες ημέρες η ΑΙG, μια ασφαλιστική δεκαπλάσια σε μέγεθος από τη Lehman;
Η μεταρρύθμιση την οποία υποσχέθηκαν παραμένει σύντομο ανέκδοτο. Παρά τα μεγάλα λόγια, πριν αλλά και μετά τις εκλογές, ο Ομπάμα δεν τόλμησε να επαναφέρει τον νόμο Glass-Steegal, τον νόμο της εποχής του «Νew Deal» που είχε καταργήσει ο Μπιλ Κλίντον το 1999, ανοίγοντας ουσιαστικά τον ασκό του Αιόλου. Ο νόμος αυτός διαχώριζε τις επενδυτικές από τις εμπορικές δραστηριότητες των τραπεζών: δεν επέτρεπε δηλαδή σε μια τράπεζα που διαχειρίζεται τα χρήματα των καταθετών της και πουλά δάνεια και να μπαίνει στο «καζίνο» των αγορών. πηγή

———————————————————————————————————————————————————————————————–

…The creation of the Primary Dealer Credit Facility, PDCF, constitutes the first time in the history of the Federal Reserve that the Fed has lent directly to investment banks, and it reflects the severity of the financial crisis perceived by Federal Reserve Chairman Ben Bernanke.
Non-bank institutions such as investment banks exist outside the Fed’s regulatory structure…

Στιγμιότυπο από 2014-06-01 03:13:19

O Oρός της Αλήθειας…Vox Populi  -> bloomberg -> gao.gov/assets/330/321506.pdf -> page 131

Moral Hazard

«…The perceived safety net creates what economists call moral hazard — the belief that

bankers will take greater risks because they’ll enjoy any profits while shifting losses to taxpayers…»

Kaufman
(a former Democratic Senator from Delaware, 
who, with Brown, introduced the bill to limit bank size).

———————————————————————————————————————————————————————————————

https://dimkoud.files.wordpress.com/2014/11/cf83cf84ceb9ceb3cebcceb9cf8ccf84cf85cf80cebf-ceb1cf80cf8c-2014-11-12-220334.png

Phoenix // scribd
Στιγμιότυπο από 2014-11-01 03:14:47The $75 trillion shadow hanging over the world
The size of the shadow banking system, which includes hedge funds, real estate investment trusts and off-balance sheet investment vehicles, is about 120 percent of global gross domestic product, or a quarter of total financial assets, according to a report published by the Financial Stability Board today». Shadow Banking Grows to $75 Trillion Industry, FSB Says – Bloomberg // πρώτη ανάγνωση εδώ

Comprehensive assessment(end 2013)

The comprehensive assessment is a financial health check of 130 banks in the euro area (including Lithuania), covering approximately 82% of total bank assets.

(βλ. και «Το πρόβλημα των Τραπεζών στην Ευρώπη», 16 Δεκ 2014, υπό Κ.Κόλμερ)

The comprehensive assessment is carried out by the ECB together with the national supervisors.

COUNTRY BY COUNTRY RESULTS

——————————————————————————————————————————————————————————————–

Εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου προς τις εν Ελλάδι τράπεζες

 

Στιγμιότυπο από 2014-03-12 14:54:20

Στιγμιότυπο από 2014-03-12 14:55:34
πίνακες:bankingnews

2008-2012

Στιγμιότυπο από 2014-07-21 16:12:26https://dimkoud.wordpress.com/2014/09/26/le-jardin-du-luxembourg/

2013-Φεβ2014

Η Τράπεζα Χ δάνειζε τον… εαυτό της. Με άλλα λόγια, εξέδιδε ιδιωτικά ομόλογα που δεν είχε ποτέ σκοπό να πουλήσει σε επενδυτές. Γιατί να εκδώσει τέτοια ομόλογα-φαντάσματα; Ο λόγος ήταν: Ώστε να καταθέσει αυτά τα ομόλογα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ως εχέγγυα με αντάλλαγμα δανεικό χρήμα. Βεβαίως η ΕΚΤ δεν είχε δικαίωμα να αποδεχθεί αυτά τα ομόλογα-φαντάσματα ως εχέγγυο, καθώς αποδοχή τους θα παραβίαζε τόσο τη λογική όσο και το καταστατικό της ΕΚΤ – θα ήταν σαν η ΕΚΤ να δάνειζε στην Τράπεζα Χ και, ταυτόχρονα, να αποδεχόταν το δάνειο το ίδιο ως… εχέγγυο. Για να νομιμοποιηθεί η ΕΚΤ να αποδεχθεί αυτά τα ομόλογα-φαντάσματα ως εχέγγυα, η Τράπεζα Χ πέρναγε πρώτα από την Πλατεία Συντάγματος και ζητούσε από το Υπουργείο Οικονομικών να τα εγγυηθεί. Με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου σταμπαρισμένη στα ομόλογα-φαντάσματα, η Τράπεζα Χ τα πήγαινε στην ΕΚΤ, τα κατέθετε, και λάμβανε το δανεικό χρήμα. Ουσιαστικά, η ΕΚΤ δεχόταν τα ομόλογα-φαντάσματα ως εχέγγυο για τον απλό λόγο ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι, εν πλήρη αγνοία τους, τα είχαν εγγυηθεί, καθιστώντας τα «εχέγγυα»
Συνολικά, τα στοιχεία που έχω στα χέρια μου, δείχνουν πως μόνο το 2013, κι έως και τον Φεβρουάριο του 2014, όλες οι ελληνικές τράπεζες μαζί δανείστηκαν (ως περιέγραψε η προηγούμενη παράγραφος) €41, 09 δισ., τα οποία εγγυήθηκε το ελληνικό δημόσιο αυξάνοντας έτσι κατά 22% του ΑΕΠ τις υποχρεώσεις του.
Τι θα γίνει με αυτά τα ομόλογα-φαντάσματα όταν θα πρέπει να αποπληρωθεί η ΕΚΤ που σήμερα τα κρατά ως εχέγγυα; Απάντηση: Η ΕΚΤ βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Έχει ήδη δηλώσει ότι τέτοια σαθρά εχέγγυα (ομόλογα-φαντάσματα όπως τα αποκαλώ) θα σταματήσει να τα δέχεται από τον Μάρτιο του 2015. Ό,τι και να λέει όμως η ΕΚΤ, τον Μάρτιο του 2015 θα αναγκαστεί: Είτε (Α) να ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες να της επιστρέψουν δάνεια άνω των €30 δισ. (κάτι που δεν θα μπορούν να κάνουν, με αποτέλεσμα να πρέπει το ελληνικό δημόσιο να βρει €30 δισ. για να τα δώσει την ΕΚΤ!), είτε (Β) να πει ότι εκείνη μεν δεν δέχεται άλλα τέτοια ομόλογα-φαντάσματα αλλά ότι θα κάνει τα στραβά μάτια αν οι ελληνικές τράπεζες εκδώσουν νέα ομόλογα-φαντάσματα και τα καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος (με αντάλλαγμα ρευστό), η οποία θα τα αποδεχθεί στο πλαίσιο του λεγόμενου ELA. Έτσι όμως οι τράπεζες θα πρέπει να εκδώσουν νέα ομόλογα-φαντάσματα μεγαλύτερης αξίας από τα προηγούμενα (καθώς οι τόκοι του ELA είναι πάντα μεγαλύτεροι εκείνων της ΕΚΤ) πάλι με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Το αποτέλεσμα θα είναι η περαιτέρω αύξηση των υποχρεώσεων του κράτους – δηλαδή, η αύξηση του δημόσιου χρέους.
Το κρυφό χρέος των τραπεζών
Βλέπε επίσης:

—————————————————————————————————————————————————————

Παρακαταθήκη Καψάσκη
(Τράπεζα Εργασίας) 


[…]

Μερικές φορές πασχίζει να καταλάβει τον σύγχρονο κόσμο της επενδυτικής τραπεζικής, όπου οι τραπεζίτες βάζουν στην τσέπη μπόνους πολλών εκατομμυρίων στερλινών και εξαπατούν τους πελάτες τους ελαφρά τη καρδία… 
«Τότε η αγορά ήταν μικρή και τη διαχειρίζονταν λίγοι και τζέντλεμεν. Το είχαμε ως δεδομένο ότι οι τζέντλεμεν δεν χειραγωγούν την αγορά.  Α λ λ ά  όσο αυτή διευρυνόταν, χανόταν και η εμπιστοσύνη. Δεν την ελέγχεις. Η τραπεζική σήμερα είναι σαν πορνείο που διοικείται από νταβατζήδες. Απλά υπάρχουν πολλά χρήματα στη μέση», αναφέρει ο (mr Libor) κ. Ζομπανάκης
Σήμερα είναι πεπεισμένος, ύστερα από κάμποσα απορυθμιστικά ολισθήματα, ότι έχουμε να κάνουμε με «καζίνο», καθώς «η ανηθικότητα του τραπεζικού συστήματος είναι αποκαρδιωτική για τους λίγους που καταλαβαίνουν τι συμβαίνει», όπως αναφέρει ο ίδιος.

[…]


Παρασκευή 22 Δεκ 2017

Τα αδύναμα σημεία των συστημικών ελληνικών τραπεζών

Παρασκευή 29 Δεκ 2017

Συστημικές τράπεζες μπροστά σε ράλι αξίας €20 δισ. ή σε ανακεφαλαιοποίηση μερικών €δισ.;

…Όσο πλησιάζουμε προς το 2020 η αγορά θα αποκτά καλύτερα στοιχεία για την ποιότητα των εξασφαλίσεων του ενεργητικού των τραπεζών και για την καθαρή θέση τους. Σε αυτή τη σύγκλιση μπαίνουν με ένα μαξιλάρι ασφαλείας τουλάχιστον 20 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω αναβαλλόμενου φόρου (D.T.A) που μπορούν ακόμα να σηκώσουν σε μεγάλο βαθμό για επιπρόσθετες προβλέψεις, με περίπου 8 δισεκατομμύρια καθαρά έσοδα προ προβλέψεων και 32,8 δισεκατομμύρια ευρώ καθαρή θέση (equity). Απέναντί τους έχουν 40 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον προβλέψεων για τα κόκκινα δάνεια…
Ν. Παπαντωνίου και Σ. Ορφανάκης

 


...The supernational sovereignty 
of an intellectual elite and world bankers 
is surely preferable to the national auto-determination 
practiced in past centuries...
(βλ. here & εδώ)

https://dimkoud.wordpress.com/?s=bank  (τρεις σελίδες)

-.-

Advertisements
 

One response to “banking

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s