RSS

Ο Εμφύλιος μέσα μας _ Αρχεία Καραμανλή

03 Δεκ.
3 Δεκ 2014…70 χρόνια

Το άνω απόσπασμα είναι από το Ντοκυμανταίρ με τίτλο «Ο Εμφύλιος μέσα μας», στο οποίο ο Ρένος Αποστολίδης ξαναβρίσκει τα μέρη όπου υπήρξε στρατιώτης με την 9η μεραρχία. Είναι βασισμένο στην «Πυραμίδα 67»(1) και τον «Α2»(2), βιβλία του εμφυλίου.
1 Ως «επικίνδυνος αριστερός ιδεολόγος και ιδιαιτέρως εύγλωττος» (απεδέχθη όλους τους στρατολογικούς χαρακτηρισμούς πλην του «αριστερός») εθήτευσε επί 2,5 έτη στην άνω μεραρχία κρούσης. «Έγραψε» 6.000 ορεινά km και συνέγραψε, υπό μορφήν επιστολών στην μητέρα του, 5.000 σελίδες βιωματικής απόδοσης του εμφυλίου(«Πυραμίδα 67», 1950).
(Ρ.Αποστολίδης και Α.Καρκαγιάννης για την «Πυραμίδα 67» και την «Απάντηση στην Πυραμίδα 67», 8–3–1997 → video)
2 Η πολυσέλιδη αλληλογραφία του Ρ.Α πραγματώθηκε ανεμπόδιστα ελέω του αξιωματικού Α2, τέως ελασίτη δεινού πολεμιστή, που μεταπήδησε στον ΕΣ-9η μεραρχία αφ’ ης στιγμής σκοτώθηκε η μητέρα του από αντάρτες(«γράμματα»). 600 «γράμματα» έστειλε ο Α2 στην δική του μητέρα, στον ουρανό.

 


~70 χρόνια από τα αιματοκυλισμένα Δεκεμβριανά, «δώρον του Υψίστου» σύμφωνα με τον Γ.Παπανδρέου/Σταυρόπουλο -υιό του παπα-Ανδρέου (30 δεύτερα→συμφωνία ΓΑΠ-Τσώρτσιλ: δημιουργία ρήξεως με την αριστερά και προϊούσα επέμβαση Σκόμπι) στην Καθημερινή-’48.

Πρωταπριλιά 1947: Ο Γεώργιος απεβίωσε ξαφνικά. Ένα δυναμικό ζεύγος θα τον διαδεχθεί, ο Παύλος και η Φρειδερίκη→«Ο Ελληνικός Εμφύλιος»

 

Στιγμιότυπο από 2014-11-06 03:05:03

Χειρόγραφο→πηγή

 

Κ’ ἐγώ, ἀπὸ τὴν πλευρά μου, πιστεύω πὼς ὅ,τι λέω πάει στὸ βάθος τῶν συνειδήσεων -κάποιων συνειδήσεων- καὶ δημιουργεῖ κριτήρια, στὰ ὁποῖα δὲν ἀντέχει ἡ πολιτικὴ ἀνουσιότητα καὶ κενότητα τῶν φορέων καὶ τῶν κομμάτων καὶ τῶν παρατάξεων καὶ τῶν σχημάτων τοῦ Κονφόρμ!
Πιστεύω, ἐντέλει, πὼς λίγο ἀκόμα, ὄχι πολύ, θὰ χορεύουν στὸν Τόπο μας τὶς γελοῖες πολιτικὲς καντρίλλιες τους οἱ κενοί, γιατὶ θὰ ξυπνήσῃ, θὰ ξυπνήσῃ φοβερά, μήν πλανιέστε, ὁ Λαός αὐτός… Ἐγὼ πάντως καὶ θὰ πεθάνω ἀκόμα, ἀλλὰ θὰ κάνω τὸ πᾶν γιὰ νὰ τὸν ξυπνήσω, νὰ τὸν ξεσηκώσω!
Ρένος Ἀποστολίδης [«Κατηγορῶ», σελ. ιγ’] // Μνήμη
(Απαντάται και στα capitalblogs)

 

 

 «Αρχεία Καραμανλή»

Ο Ρένος σχολιάζει τα αρχεία Καραμανλή,

Play list(12):

Πρόκειται περί κριτικής θέασης των αρχείων Κ.Καραμανλή από τα μάτια «του τρίτου»(ψευδώνυμο υπογραφής άρθρων του Ρ.Αποστολίδη στην ‘Ελευθερία’-τέλη ’50), στον βαθμό που οι εν λόγω 12 ευμεγέθεις τόμοι συνιστούν …αρχεία.
 

Ενδεικτικές αναφορές:

(Όπου συντάκτης: Σβολόπουλος, όπου Κ.Κ: Κ.Καραμανλής)
Εκ του συντάκτη των αρχείων:
«Ηρνήθη την πρόταση συνεργασίας με το καθεστώς της 4ης Αυγούστου 1936»
Εκ του Κ.Κ:
«Ούτε ως μαθητής ούτε ως φοιτητής υπήρξα υπόδειγμα επιμελείας και ευταξίας».
Αρχαία έμαθε[;] στο Παρίσι, κατά δική του δήλωση. Το περί «Ευταξίου» συνειρμικό σχόλιο του Ρένου, ως και εκείνο περί την αγχιστεία του Κ.Κ με την  Ιστορία, με την Παιδεία,  θα αδικηθούν αναπαραγώμενα -φιλμ 6/12
Εκ του συντάκτη των αρχείων:
«δεν έγινε, ως μάχιμος, δεκτός στον στρατό».
Φιλόπατρις-«σπεύσας» να καταταγεί το ’40 μεν, αποτρεπτικώς(->μέτωπο μάχης) βαρήκοος …δε.
Εκ του συντάκτη των αρχείων:
«Λόγω του ότι δεν τον κατέταξαν ως μάχιμο στον στρατό, σκεφτόταν να αποχωρήσει από τον ενεργό δημόσιο βίο»
Η μη δυνατότητα συμμετοχής του στις πολεμικές επιχειρήσεις τον έβαλε σε σκέψη να κλείσει και το επί κατοχής αρξάμενο δικηγορικό του γραφείο…;
Γιώργος Σεφέρης «Θεατρίνοι, Μ.Α.»
Στήνουμε θέατρα και τα χαλνούμε  όπου σταθούμε κι όπου βρεθούμε
στήνουμε θέατρα και σκηνικά, όμως η μοίρα μας πάντα νικά
και τα σαρώνει και μας σαρώνει και τους θεατρίνους και το θεατρώνη
υποβολέα και μουσικούς στους πέντε ανέμους τους βιαστικούς.
Σάρκες, λινάτσες, ξύλα, φτιασίδια, ρίμες, αισθήματα, πέπλα, στολίδια,
μάσκες, λιογέρματα, γόοι και κραυγές κι επιφωνήματα και χαραυγές.
Ριγμένα ανάκατα μαζί μ’ εμάς (πες μου που πάμε; πες μου που πας;)
πάνω απ’ το δέρμα μας γυμνά τα νεύρα σαν τις λουρίδες ονάγρου ή ζέβρα
γυμνά κι ανάερα, στεγνά στην κάψα (πότε μας γέννησαν; πότε μας θάψαν;)
και τεντωμένα σαν τις χορδές μιας λύρας που ολοένα βουίζει.
Δες και την καρδιά μας∙ ένα σφουγγάρι, στο δρόμο σέρνεται και στο παζάρι
πίνοντας το αίμα και τη χολή και του τετράρχη και του ληστή.
Μέση Ανατολή, Αύγουστος ’43
Εκ του Κ.Κ:
«Άνοιξιν του ’43 συμπεριελήφθην και εγώ εις την δευτέραν αποστολή δια την Μ.Ανατολήν»
σύμφωνα με μεταγενέστερες σημειώσεις του. Για καλοκαίρι του ’44 κάνει λόγο ο –συντάκτης των αρχείων– Σβολόπουλος: αναχώρηση για την Μ.Ανατολή στις 16/7/’44. Επιστροφή στην Αθήνα 10 μέρες μετά τους Παπανδρέου, Κανελόπουλο. Aποχώρηση των γερμανών: 12/10/’44(Εκ Παπανδρέου ορισθείσα Ημέρα Απελευθέρωσης: 18/10, δύο ημέρες μετά την δική του επιστροφή εκ Μ.ανατολής…;). Μ.Ανατολή->η κολυμβήθρα για το …απελευθερωτικό βάπτισμα-πολιτικό χρίσμα; -φιλμ 7&8/12
Eκ του Κ.Κ:
«Το δημοψήφισμα (σ.σ:Σεπ.’46, παρούσης της αριστεράς) απέβη υπέρ του βασιλέως δια τους ιδίους ακριβώς λόγους[;] που έδωσαν την νίκην εις την εθνικήν παράταξιν κατά τας προηγηθείσας εκλογάς»…,
εις τας οποίας «εκλογάς» η αποχή, απούσης της αριστεράς, άγγιξε το 34% έναντι του ανακοινωθέντος 9,3%. Τον Αύγουστο του ’48 έπεσε ο «πρώτος» Γράμμος. Το ’49* χρειάστηκε νέα εκατόμβη Ελλήνων(~15.000;), για την τελική πτώση του Γράμμου.
* «Επιχείρηση Πυρσός»: βρίσκει πολίτη τον Ρένο(τέλη ’48), καθιστά την εκ μητρός γιαγιά του γράφοντος …θύμα πολέμου!

 

«Η Ελλάδα είναι το πειραματκό μας εργαστήριο»→«Ο Ελληνικός Εμφύλιος»
Σε δυό χρόνια ο βαν Φλήτ θα διοικεί τα αμερικανικά στρατεύματα στην Κορέα.
Εκ του Κ.Κ:
«Πρέπει να κερδίσουμε και την νίκη του οικονομικού Γράμμου»…,
κλείσιμο του ματιού στον εξ εσπερίας ‘ηγεμόνα’ για το πρωθυπουργικό χρίσμα; υπουργός προνοίας ων, Γράμμος1, σε κυβέρνηση φιλελευθέρων(βλ. Πιουριφόι/us emb.- Βαν Φλητ/us gen.), επρονόησε-εισηγήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο: τον εξοπλισμό(8δισ.) 20.000 ανταρτοπλήκτων(τ.ε.α;) ανά τα χωρία, μετά μισθοδοσίας(4δισ.), για τους απομείναντες θύλακες ανταρτών… -φιλμ9/12
Εκ του Κ.Κ:
«Τουλάχιστον δύο γενιές θα έπρεπε να μην εμφανιστεί λαϊκό μέτωπο* στην Ελλάδα ύστερα απ’ τον εμφύλιο»…
εντός του κοινοβουλίου, επί της υποδοχής Αϊζενχάουερ-δηλώσαντος από βήματος της βουλής: «Ο ηγέτης μας, ο κύριος Καραμανλής, ο πρωθυπουργός της χώρας, είναι ηγέτης πολιτικός ισοδύναμος του αρχαίου Περικλέους»!!! Δύο γενιές, ήτοι: ~30+30 έτη. Επιεικέστερος υπήρξε ο Λαδάς της επταετίας: «θα κάνετε 30 χρόνια να ψηφίσετε», μηδενική αναφορά του τελευταίου σε μη σύμπτυξη μετώπου… 
Εκ του Κ.Κ:
«Να μην μιλήσει εκπρόσωπος της εδα στον Αϊζενχάουερ» …
Αίτημα χαιρετισμού στον Αϊζενχάουερ είχε υποβάλει και η εδα.
Αναφορές περί…
φιλελευθερισμού(πρόκριση Κ.Κ έναντι αγγλόστροφου Μαρκεζίνη), μη φανατισμού(έμμισθοι 20.000 ανταρτόπληκτοι-εστίες ‘ομόνοιας’, ψηφοθηρίας), δολοφονίας Λαμπράκη, Μέρτεν

(…Ήταν ένας εγκληματίας πολέμου. Ήταν ψέμματα όλα όσα είπε; και γιατί τα ‘πε τα ψέμματα; αφού έκανε διάταγμα και τον ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΕ. Ο Μέρτεν, μετά, γιατί τα ‘βγαλε στην φόρα; Ενας άνθρωπος ο οποίος ευεργετείται από τον πρωθυπουργό μιας ξένης χώρας, τον βγάζει από την φυλακή, τον παραδίδει στους γερμανούς και οι ίδιοι οι γερμανοί λένε ότι «ήτο μια πολύ ωραία και φιλική εκ μέρους του πρωθυπουργού της Ελλάδος πράξις», υπάρχει η δήλωση μέσα στα αρχεία… Για ποιο λόγο τον εκθέτει μετά και λέει για την Δοξούλα, για τον θείο Καραμανλή, …για όλη την υπόθεση Μέρτεν που είναι η υπόθεση της συνεργασίας του Καραμανλή… //βλ. και special collection -> pdf/ βλ και ΕΔΩ=>merten_max_0081)
πατριωτών της επταετίας(Κ.Κ προς απεσταλμένο της αμερικανικής κυβέρνησης — Μάης ’67: «η κατάστασις ήτο τόσον άθλια ώστε κατέστησε σχεδόν αναπόφευκτον την εκτροπήν»), μη καταδίκης των άνω πατριωτών (ίσαμε την καταδίκη σε θάνατο -«είπαμε θάνατος και εννοούμε θάνατος», ξέροντας πολύ καλά, άλλωστε, ότι και θάνατος δεν θα πέσει…Ρ.Α) «θάρρους και σύνεσης του βασιλέως» …προ δημοψηφίσματος.

..Ανδρέα προς Κ.Κ->«είσθε ο ικανότερος», Μίκη προς Κ.Κ->«τίθεμαι εις την διάθεσίν σας», ΒασΒασ

(…Τα κατοχικά περιοδικά που αρθρογραφούσε ο βασβασ ήταν το γερμανικό «Σινιάλ» και  το ιταλικό «Κουαντρίβιο». Επί Μεταξά αρθρογραφούσε στα περιοδικά «Νέον Κράτος» και «Νέα Πολιτική» του Τουρνάκη. Δια μακρόν άρθρα του Βάσου Βασιλείου δημοσιεύονται στην «Νέα Πολιτική», όπου γυρεύει ρέστα των Ελλήνων λογίων «γιατί δεν συντάσσονται με την νέαν τάξιν πραγμάτων την επικρατήσασαν εν Γερμανία» του Χίτλερ. Επί επταετίας, μη υπουργοποιηθείς από την χούντα, αρθρογραφεί στην Βραδυνή επικρίνων την δικτατορία -όσο είναι δυνατόν να το κάνει. // Ο ΒασΒασ είναι φίλος του Καραμανλή. Επί κυβερνήσεως Καραμανλή η Κ.Υ.Π, με τον φίλο του Καραμανλή στρατηγό Νάτσαινα ως αρχηγό, εκδίδει το αντικομμουνιστικό περιοδικό «Οι Γνώσεις» δια μηνιαίας πεντάδραχμης επιβάρυνσης του μισθού χωροφυλάκων, αξιωματικών… Διευθυντής ήταν ο ΒασΒασ, ο τροφοδότης των αρχείων Καραμανλή με ‘αντικειμενικά’ γράμματα…)
δημοψηφίσματος 29/7/73, γελοιογραφίας(υποδείξεις «εθνάρχου β’-12ος τόμος: «ο καλός γελοιογράφος πρέπει να κάνει περισσότερο τέχνη και λιγότερο πολιτική, να μην γελοιοποιεί, χωρίς να ταπεινώνει» –jesui…tespour la Liberté d’expression,….ρε γαμώτο!), Κίσιγκερ(«αναμένονται; πολιτικαί αλλαγαί εν Ελλάδι…», εξ ασυνεννοησίας-‘ταυτοποίησης συνομιλητή’ -σε άπταιστον αγγλική- μεταξύ εκπροσώπου κίσσιγκερ και ελληνικών αρχών, παραμονή άφιξης …εθνάρχου), ορκομωσίας Κ.Κ υπό Γκιζίκη-καθεστώτος δικτατορίας, κλπ… -φιλμ10&11/12

Προσθήκη 17 Φεβ 2018 // Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου
(Πηγή: «Άγνωστες λεπτομέρειες από την αντιζυριχική στάση του Γ. Σεφέρη»/ εναλλακτικώς βλέπε «Σεφέρης προς Ευάγγελο Αβέρωφ το 1958: Μ’ αυτά θα φέρετε τους Τούρκους στην Κύπρο – Ακριβώς έτσι ξεπουλάνε και τη Μακεδονία σήμερα»↔«Απέλασε τους Ρώσους με εντολή των ΗΠΑ»)
  • Κων/νος Καραμανλής: «το Κυπριακό έχει μεταβληθεί σε εθνική γάγγραινα και αποτελεί εθνική περιπέτεια στην οποία σύρεται η Ελλάς και η μόνη λύση που απομένει είναι μια απ’ ευθείας συνεννόηση με τους Τούρκους»(Βουλή των Ελλήνων, 14.12.1958)
Το υπόμνημα Σεφέρη(προς τον έλληνα υπεξ) στο οποίο εκφραζόταν επίσης η κάθετη αντίδραση του νομπελίστα ποιητή στον διαμοιρασμό της εξουσίας στην Κύπρο (70%-30%) και κυρίως στην αποδοχή της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης με δικαίωμα μονομερούς επέμβασης στην Κύπρο, εξόργισε τον Αβέρωφ. Αυτός δε ήταν και ο λόγος που ο Σεφέρης δεν κλήθηκε στη συζητήσεις στη Ζυρίχη, όπως συνέβη με τον Τούρκο συνάδελφό του στο Λονδίνο. Αλλά και οι Άγγλοι είχαν δείξει την έχθρα τους προς τον Σεφέρη, με πλέον χαρακτηριστική τη «σύσταση» του πρέσβη τους στην Αθήνα προς το Φόρεϊν Όφις, όταν ο ποιητής προτεινόταν για να τοποθετηθεί στην αγγλική πρωτεύουσα, ότι «ήταν ολίγον βαρήκοος και πολύ ενωτικός»!
Ο Σεφέρης, και μετά το υπόμνημά του προς Αβέρωφ, έδειχνε την ανησυχία του για την τροπή που έπαιρναν τα πράγματα στο Κυπριακό. «Η τραγωδία προχωρεί», έγραφε από το Λονδίνο στη γυναίκα του, στις 26 Ιανουαρίου 1959, και συμπλήρωνε: «Το κρίμα είναι ότι η ατζαμοσύνη έγινε και ποιος το πληρώνει;» Γνωρίζοντας, επίσης, ότι η αλληλογραφία προς τη γυναίκα του Μαρώ ανοιγόταν (!), γράφει   υ π α ι ν ι κ τ ι κ ά ,  συνθηματικά προς αυτήν μόλις πήρε τις πρώτες πληροφορίες από τη Ζυρίχη: «…Τ’ απόγευμα είχα νέα από την Ελβετία· το παιδί χειροτερεύει· οι γιατροί της Αθήνας έκαμαν ασυγχώρητες ανοησίες… Είναι απίστευτο τι στραβομάρες μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι κι επειδή πήραν μια φορά τον κατήφορο, να επιμένουν να κατρακυλήσουν ώς τον πάτο. Τώρα δεν είναι απίστευτο να φέρουν το παιδί και εδώ (εντός των ημερών). Τους εδώ γιατρούς τους ξέρεις. Ο Θεός να βοηθήσει!..» (9.2.1959).
ΠΡΟΒΛΕΨΕ, δηλαδή, ο διπλωμάτης Σεφέρης την καταβαράθρωση του Κυπριακού «μέχρι τον πάτο» σε βάρος της ελληνικής πλευράς, αλλά και τη συνέχεια-τέλος που δόθηκε στο Λονδίνο, με την επισήμανση για τους «εδώ γιατρούς», εννοώντας καθαρά τους Άγγλους πολιτικούς.
Πολύ δηκτική ακόμα η καταγραφή που έκανε στο ημερολόγιό του: «Καραμανλής-Αβέρωφ πάνε να συναντήσουν Ζορλού-Μεντερές Ζυρίχη. Ό,τι και να λένε νομίζω νύμφη κουκουλώθηκε· δε λυπάμαι για τίποτε απ’ ό,τι έκανα – εύχομαι να μη λυπούμαι γι’ αυτούς»
  • ΝΙΧΑΤ ΕΡΙΜ: (Σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Αντνάν Μεντερές στο Κυπριακό): «Είναι πολύ δύσκολο να ανευρεθεί άλλη χώρα στον κόσμο, όπου τέτοιο ποσοστό πληθυσμού να έχει αποκτήσει τέτοια δικαιώματα όσα απέκτησαν οι Τουρκοκύπριοι με τις Συνθήκες αυτές».
Η Ελληνική Μεραρχία στην Κύπρο (1964-67)
(…Σαμψών, …Πολυτεχνείο, …Ένας αποκαλυπτικός χάρτης του Bureau of Εnergy Resources (Γραφείο Ενεργειακών Πόρων)  της επίσημης υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, …Αποστρατιωτικοποίηση “νήσων του Ανατολικού Αιγαίου»)

 

 


 

-.-

 
5 Σχόλια

Posted by στο 3 Δεκεμβρίου 2014 σε Έλλην Λόγος